Keblinger

Keblinger

MASTER result out! Yeay!! got an A

| Monday, July 21, 2014
Mak happy happy happy sangat sangat hari ni! Tue yang buka blog terus nak update hehehehe.....bagi laluan lah ye. ^___^

Alhamdulillah rezeki di bulan yang mulia ni. 8 hari yang terakhir shj lagi umat islam akan Menyambut Hari Raya. Mak dikejut kan dengan keputusan Master iaitu last paper yang dah keluar.  Mak ada story dalam entry yang sebelum ni---> klik disini  yang mak ada ambil final exam. Masa tue mak pregnant kan Harraz 33weeks. Subjek Advance Software Process Improvement. Paper ni memang tough giler...dia openbook. Tapi segala buku atau nota2 semua tak dpt membantu mencari jawapan. So akhirnya mak goreng je la...nasib baik harraz dlm peyut behave sepanjang exam 3 jam....Mak rasa 3jam tue lama gilerr....sbb sakit pinggangnye dgn kebulurrr. Masa nk exam mcm2 brg bwk...dgn laptop..dgn buku...botol air....bantal (sakit pinggang kena ada support belakang)...sweater...minyak angin....pencil box...bla..bla bla...org tgk pon pelik (ada mak kisah)..mak yong la katakan.... Mak masa keluar dewan mmg harap lulus je pon jadi la..tak nak la kena repeat.....tp rezeki baby Harraz dpt A weeee (clap clap clap)

Overall result mak (click kat pic kalo nk tgk jelas)

So semua 8 subjek untuk master dah mak ambil kesemuanya...tinggal projek(thesis). patut nye mak ambil skali sem lepas tp sbb mak tak larat masa pregnant nak buat projek (thesis) so mak withdraw dulu smp lepas bersalin.


dah 3 semester mak harungi master ni. Sekejap je masa berlalu...so paper yang mak ambil last sem yang subjek code MNP1623. Yang satu lagi subjek Software Engineering Project (6 credit) tu mak withdraw (TD) lepas pantang, nak masuk sem baru mak akan sambung balik. apa pon family comes first. Insya Allah akan back on track....perjuangan belum selesai....penuh semangat nak habiskan Masters nie....so uolls doakan mak ye....

Giving Birth to our 4th Caliph @ 8th July 2014 (10 Ramadhan 1435H)

| Tuesday, July 15, 2014
Alhamdulillah...Allah masih memberi peluang mak bernafas dan bernyawa di bumi ini.

Haaaa Entry yang selalu di nanti nantikan oleh kaum perempuan especially bg para-para ibu atau bakal ibu yg akan melahirkan cahayamata...ke ada jugak kaum laki dan bapa yg suke baca citer pengalaman bersalin???? hmmm mungkin ada kut....Maybe nak ambil feel nak teman bini nak bersalin nanti....baguss la tu kan.
Citer pengalaman bersalin mak rasa selalunya org yg suka baca bagi yang sedang tengah tunggu waktu nak bersalin..sbb dah rasa berdebar debar nak beranakan...mak tau sgt perasaan tu huhuhu.... Kekadang untuk info ibu2 yg first time akan melalui saat getir nak bersalin belum ada pengalaman anak pertama lah katakan (macam mak dulu dulu) Anak dah 4 ni takde ler dah..tau dah penangan rasanya. Ada tu yg memang suka-suka baca pengalaman org bersalin...so apa apa pon motif  korang nak baca harap lah ia akan di ambil secara +ve ok....sbb entry ni mak buat untuk mengingatkan mak pengalaman bersalin anak2 mak yang sekarang ni masih segar bugar di ingatan. Setiap kali bersalin anak dari yg 1st dulu sampai lah yg dah masuk ke-4 ni, mmg mak akan blog kan sbb lain anak lain pengalaman bersalinnya. Ada org anggap anak pertama selalau nya susah anak ke-4 senang. Ada tu boleh jadi terbalik. Yg pertama tu senang yg seterus nya susah...apa pon ikut pada masing2. Itu sume rezeki dari Allah. Bersalin mana ada yg tak sakit. Mesti sakit punye. Itu sbb di panggil syahid seorang wanita melalui prosess bersalin.

Entry ni khas buat anak2 mak baca bila diaorg dah besar nanti atau bila masa suatu ketika bila mak dah tiada di dunia ni lagi. Buat kenangan, bagaimana pengorbanan mak melahirkan diaorg di muka bumi supaya dengan harapan suatu hari nanti mereka akan mengingati jasa mak....mendoakan mak...atau sekurangnya sedekahkan Al-fatihah....huhuhu..tiba tiba sebak plak kan...sob sob sob. 
Sekarang ni mak baru je bersalin hari ke 7. Baby takde dengan mak skang, kena duduk hosp sebab kena kuning. So keje mak perah susu untuk supply ke hospital. Kesian baby kena tinggal hospital...huhu...semua anak mak mesti merasa duduk hosp sebab kuning. Buat la mcm2 petua pon...makan itu la...jemur la...minum susu kambing la...sume buat tapi still ada kuning....doc ckp sebab darah mak type O+ve so peluang anak dpt kuning tu tinggi. Itu pon mak tak makan apa2 jamu pon...kalau makan confirm lagi teruk kuning. Takpe la tunggu dah abis pantang baru mak start makan jamu balik....dalam pantang ni cuma jaga makan minum...pakai pilis bengkung yang luaran je la dulu...Alamak dah terpanjang lebar plak pembuka citer...biasa la mak kan hoverr...ok bismillah lets start the story...jeng jeng jeng ^__^

Ikutkan tarikh EDD 3hb August 2014. Tapi mak ni memang tak penah merasa nak cecah tarikh EDD pon kalau nak bersalin. Dalam 36weeks ke atas baby dah tak sabar nak keluar dah.  Tapi asalnye mak budget nak tarikh 7/7/2014 sebab tarikh tu cantik kan...pujuk la baby la kunon kuar 7/7. Tapi namanya normal birth ikut baby la kan nak keluar bile. Kalau czer boleh la nak pilih tarikh2 cantik ni...hhehehe. 

Sejak masuk bulan ramadhan ni mmg mak puasa la walaupun tgh sarat2. Sahur mkn mcm 10org punya makan, kunon nak cover mak ngan baby sampai berbuka. Tp mmg dugaan la sepanjang puasa tu mmg kerap contraction ada tu sampai 5minit skali, tp bile dh berbuka ok plak...diam je baby...so mak assume mungkin baby lapar kut tu yg mengelupur dlm perut tu...Tp pd satu hari tu 7hb July (9 ramadhan) perut mak dah lain mcm...walaupun lepas dah berbuka makan, tp perut tu masih mengeras mcm contraction so mak pun terusla baring rehat....tp pelik perut masih dok meragam. Mak dok ulang alik ke toilet nak memerut. citer ngan pak sarip. Dia biasa la cool je la kan....mak ni yg rasa panik2. Tapi tanda darah ke air ketuban ke takde la plak. So mak pon layan laa brixton hicks...sambil tgk jam nk chek bape kerap masa. dah masuk kul 9.30mlm mak pon rasa nak ajak pak sarip g hospital nak chek...kut risau baby ada apa2 berlaku ke kt dlm tu kan...ingat kan nak g klinik biasa je...tp pak sarip ckp senang g hosp je la terus. So mak ikutkan  jer...

Tgk alat2 dlm labour room dah seram sejuk dah

Sampai je ampang puteri diaorg terus hantar ke labour room...tiba-tiba mak dah rasa cemas...ehh aku ni nak chek je...takkan nak beranak dah kut...tp dah procedure hosp kalo masuk emergency kena masuk labour room dulu so dr labour room nurse akan minta advice dari gyne apa patut buat. So as usual diaorg akan buat CTG. check bacaan contraction dan jantung baby. So far semua ok, memang ada contraction tp tak kuat...check laluan masa tu baru 2cm. Advice dr gyne utk ambil sample air kencing. Dapat result rupanya kencing kotor. So nurse ckp itu sbb rasa contraction tu...sbb since baru 36weeks 4 hari nurse suruh ambil antibiotic utk stop contraction so takyah la bersalin awal...kalau boleh 37weeks ke atas baru baby lebih matang. katanye la...so mak follow

Tak suka drip tgn eeee...

So kena drip jugak la mak utk masuk antibiotic. pastu doc advice utk rehat je kat labour room sampai doc datang. Ingat kan doc sampai tak lama lepas tu rupanya sampai pagi keesokan harinya..kunon mak bukan nak bersalin lagi so doc tak de la dtg tergesa-gesa. Jadi mak ngan pak sarip tido la skali..tp as usual mak bukan dpt tido kan...pak sarip dah berdengkur2 dah.

Tiba-tiba dlm kul 1pg rasa mcm nak memerut...panggil nurse ckp nak g toilet sbb drip tu dah terikat kat tiang susah nak gerak. Skali lepas memerut nampak dlm toilet bowl tu ada darah...kelam kabut mak kejut pak sarip...nurse pon dtg...check laluan dah 4cm...haaa!!!!....tekejut mak ngan pak sarip...dlm drip antibiotic baby menurun plak...mmg baby dah tak sabar nak tgk dunia...so nurse pon call la gyne balik....doc ckp suruh prepare utk labour la...mcm biasa letak ubat buntot....tukar baju bersalin...prepare la segala mende yg patut...mak dah nerves yg melampau lampau la ....siap menggigil satu bdn....sbb bilik labour tu sejuk satu hal...dgn takut sbb fikir masa dah nak tiba utk mak nak bersalin....rasa teringat masa lahirkan rayyan...huhuhu. So confirm la mmg akan bersalin hari tu...so start la pak sarip calling org2 penting...family kitaorg informkan yg mak akan bersalin. minta doakan selamat semua tu laa.

 
 sentiasa berpegang tgn tanpa lepas dgn supporter utama mak, my other half..iaitu pak sarip.

Gyne (Dr Masita) ckp yang let it be 'natural birth'. So mak ingatkan natural birth ni mcm process bersalin yg biasa mak lalui mcm anak2 sebelum ni la...dah 4-5cm pecah ketuban dan tunggu je la 10cm...rupanye anggapan mak tu salah...natural birth nie maksudnye doc tidak akan pecahkan air ketuban sampai pembukaan 10cm baru akan pecah ketuban then deliver normal. So nurse tukar la drip ke induce yg paling mile dan suruh mak tido kalo sakit ambil gas. Memang contraction dia tak la sekuat mcm kalo dah pecah ketuban awal...kalo pecah ketuban awal confirm la sakit dia dah perit sgt...3 minit skali non-rest..pastu dlm setengah jam kuar dah baby.....tp kalo yg natural birth ni....sakit dia ada byk waktu rehat...tp still la sakit tu ada la..tp suam suam kuku...siap nurse suruh pak sarip buat registration utk bilik ward....pastu kalo nak tido dulu kat bilik pon xpe sbb kata lama lagi...tp mak tak kasik laa pak sarip tinggalkan mak sorang2 kt labour room. So pak sarip stay la tepi katil ngan mak sambil layan borak2...kul 10pg baru la muncul gyne mak...aduiii akhirnye tgk wajah doc rasa legaa....dia chek laluan baru 6cm....mak sebenarnya dah rasa x larat sbb dah rasa lama sgt plak nk tunggu...bdn dah lemah...lapar lagi...tp nurse tak bg mkn berat sbb takut termuntah waktu bersalin...so bg minum air ngan mkn biskut....ape la kenyangnye....aduii mak risau laa takut tenaga takde nak push nanti ye la masa tu dah 12jam dlm bilik labour tu. 

Doc kata dia akan tunggu standby kat klinik dia la nnt kalo dah tiba masanya nanti....Masa tu telefon mak ngan pak sarip dah berdering non stop...sms, whatsapp, masuk byk org dok tanye dah bersalin ke belum?...dah bersalin ke belum?....Terharu ramai yg concern pasal mak ngan baby dan doakan semuanya selamat. Tp mak kat labour room masih dok menahan sakit nk tunggu 10cm....kejap kejap panggil nurse suruh chek dah bape cm....nak tunggu 1cm buka tu hampir sejam....pinggang dah rasa nk patah 2....pak sarip naik kesian..asyik dok usap kepala....ada la rasa kurangnye....bila dah sampai masuk 8cm mak dah rasa sakit tu kerap sgt2 dah mcm 5minit skali..nurse ckp blum lagi..baru 8-9cm...aku ckp tak panggil doc ke? Diaorg ckp tak boleh tunggu 10cm baru boleh panggil doc....aduiiiii masa tu dah kul 1.30ptg....tiba2 berapa second air ketuban mak pecah sendiri...abis katil mak basah sampai satu bdn basah kuyup...campur darah....masa tu...hanya tuhan je tahu bertapa sakit nye bila ketuban dah pecah......sakitnya dah every minit non stop.....ambik gas pon dah tak jalan apa dah........mak dah nak teran sgt2...panggil nurse suruh panggil doc cepat....nurse ckp doc tgh solat sbb baru masuk zuhor masa tu....nurse suruh sedut gas je....jgn teran tunggu doc.....mana mak nak tahan sedut gas lagi...rasa nak teran sgt dahh.... masa tu nurse tgh prepare brg2 utk doc
 nak sambut baby....mak dah tak peduli ckp nurse mak pon start push sendiri....tekejut nurse nmpk kepala baby dah nak kuar....mak dah meraung laa sakit...mmg tak sempat nak gantung kaki semua...mak angkat kaki dn kangkang terus push skali je...terasa mcm plup! Terus kepala baby kuar...cepat2 nurse menjerit panic..alamak!..baby dah kuar so cepat sambut kepala baby...masa tu nurse tu sorang je kt labour...dia pon panggil lah pak sarip minta tolong pegang kepala baby....dtg je second contraction mak masa tu tak boleh tahan push  terus keluar bdn baby....kiranya dalam sejarah hidup pak sarip la sambut anak dia sendiri.....tanpa bantuan doc...mmg special la baby ni.....dengar baby nangis kuat....mak terus mengalir air mata...sebak!!....syukur semuanya selamat....terus nurse letak atas bdn mak...nampak pak sarip pon mengalir air mata...sbb terharu tgk baby kuar...bape second lepas tu baru doc sampai....haaa!!. .tekejut giler la dr masita...baby dah keluar....kira doc sambut uri je la...

Baby fresh from the oven

Mak selamat melahirkan baby ke-4 tepat kul 2.55pm pada 8hb July 2014 (Selasa). Baby Boy berat 2.72kg. Baby paling kecil antara semua adik beradik yg lain. Allah tu Maha Kaya tau yg mak akan deliver sendiri so dia bg bby kecik utk mak mudah push. Kalau besar mmg lg perit la lagi. Tp ayat pertama mak kat doc...byk koyak tak? Sbb mak tak sedar mak dah terangkat buntot ke...pastu push baby ikut sesuka hati kan....doc ckp...sket je koyak..tp merekah byk tpt...aduii...tp nasib doc tu ckp since dia dgr mak ngan pak sarip ckp ni yg last...sbb dah dpt 2 pasang....doc ckp dia akan cantikkan la jahitan tu...nak cantikkan tu tak tau la plak mak mcm mana kan...ikut laa...asalkan semua nya selelsai cepat...tak larat wooo....16jam dlm labour room...mmg pecah sejarah...

Apa pon mak bersyukur sbb pertama kali di beri peluang bersalin di bulan yg paling mulia iaitu bulan ramadhan...so apa sakit getir mak lalui dlm labour room mak anggap sbg process menyucikan dosa2 mak dan ganjaran pahala yang berlipat ganda.... mak tak ambil sebarang ubat...contoh mcm epidural ke injection tahan sakit....mmg bergantung dgn gas....natural birth yang sebenar.

So dengan itu Mak ngan pak sarip nama kan anak ke-4 kami yg istimewa ni Muhammad Harraz Irsyad Bin Arifabillah yang bermaksud Paling warak dan petujuk/penasihat.  Harap Harraz membesar menjadi seorang muslim yg beriman dan soleh menjadi harapan keluarga bangsa dan negara. Insya Allah.
So itu la perjalanan mak lalui sepanjang melahirkan caliph kami yg ke-4. Syukur  alhamdulillah Allah kurnikan kami 2 pasang anak Sofea, Yana, Rayyan dan Harraz untuk mengeratkan lagi kasih sayang kami sekeluarga. Semoga Pak Sarip dan Mak akan jadi ibu bapa yang terbaik untuk membesarkan amanah dari Allah ini supaya menjadi umat Muhammad yang baik dan Hamba Allah yang beriman. Insya Allah...

Pak Sarip dah anak empat pun masih kekok nak pegang anak...hehehe
Ni lah gyne mak Dr Masita yang lemah lembut...dan byk menggunakan bacaan doa. Kagum dia tgk mak deliver baby senang...Senang apa nye....perit nye tuhan je yg tau....huhu
Semua teruja tgk adik....welcoming our new family member....Seronok raya tahun ni beraya dgn ahli family baru.....Alhamdulillah ^___^

Persediaan kehadiran ahli baru

| Sunday, June 29, 2014

Sementara nk tunggu nk start masak untuk berbuka puasa nanti, adalah masa utk mak memblogging jap. Sejak ada bibik ni byk senang keje mak. Mak suruh siapkn bahan2 sume mak tinggal campak dlm kuali pastu apa lg ngap terus ler...hihihi. ehh x la...tunggu la azan maghrib dulu...mak pose tauu...alhamdulillah first day puasa ni xde la rasa lapar ngan dahaga sgt. Boleh tahan...cuba kalo x puasa asyik rasa kebulur jee...tula kekuasaan Allah bile kita pasang niat puasa. Sume dipermudahkan...letih puasa pon xde.

Ehh sebenarnye mak nk citer pasal persediaan our 4th baby x lama lg. Tiba2 rasa mcm anak mak dh ramai...hahaha. poyo la kan.. btw, Mak ngan pak sarip tak beli byk pon baju baby sbb baju rayyan byk yg elok2 lg. Lagipon gyne mak dr masita scan bby insya allah boy so boleh la pakai abg rayyan nye. Cuma belilah 2, 3 helai je yg baru utk g klinik ke nnt. Sbb selalunye anak2 mak kalo lahir kena kuningnye kena tido hosp dok dlm acubater. So kali ni save byk mak kali ni....sbb mostly sume dh ada...hehe

So yg mak cuma beli brg basic mcm mandian, minyak telon, napkin, pampers dn yg lain2 tula...
Alamak terletak 2 kali gamba ni...nk buang x reti la plak. Sbb pakai tab update blog hahaha..korang layan je laa..so mak beli rocker fisher price yg mak idam idamkan dh lama sejak masa rayyan lahir lg. Beli dgn cousin sebelah pak sarip. Dia jual online. Dia penjual barangan baby yg berjaya. Harga pon berpatutan berbaloi baloi. Korang tgk la kt facebook ngan istragram type babyshopformommies so jumpa la nnt.
Dgn baik hati cousin mak bg la bean seat yg best dn cantek ni sebagai hadiah utk the comming baby...so shweettt...thanks tania dear...tp biasa la abg nk rasmikan dulu la kan....x muat la bang...terkuar2 kaki...xpe la janji happy. So kalo korang nk tgk design2 pattern yg lg cantek g la visit instagram babyshopformommies ni. Dia punye cover washable.
Happy la mak dpt rocker fisherprice ni. Biarla org nk ckp anak dh nk masuk 4 baru nk beli... ye la zaman dulu nk beli mahal nak mampuih mende alah ni...tp skang ni je dh bole dpt murah sket...biarlaa kalo anak2 dh besar, mak sedekah la pd sesapa nnt. Mak kan pemurah...auwww Ataupon kalau sesape yg dtg umah mak ada anak kecik bole la baringkn anak dlm ni sambil mak2 sonang nk bergossip la kan hehehe....fisherprice barangan dia tahan lama...so beli mmg puas hati so no worries.
Mak ni walaupon ada pengalaman beranak nk masuk ke 4 ni tp setiap kali nk bersalin masih dok google cheklist brg keperluan ke hosp, keperluan baby, dlm pantang...rasa was was tu kuat kut....ke mmg mak ni byk urat dh putus so cepat pelupa. Hehehehe

Okla dh nk berbuka mak nk prepare la ape yg patut...so byee uolss selamat berbuka


Counting days and happy Ramadhan

| Saturday, June 28, 2014

Alhamdulillah...esok semua umat islam akan mula menjalani ibadat puasa. Bg mak yg tengah sarat ni harap dpt menjlani bulan puasa seperti biasa. Harap bby dpt behave ye. Bg umi puasa dulu ye sayang. Jgn kuar lg tau...yg pasti sahur kena melantak byk, so bole la bby ngan umi bertahan lapar dn dahaga smp berbuka....ni bukan pengalaman pertama mak berpuasa masa pregnant. Masa pregnant kan yana dulu pon mak penah puasa...syok giler dpt pose penuh. Tp rasa kali ni nk pose penuh sebulan tu x dapek la kut...dgn keadaan mak yg dh sarat sgt...tunggu masa je nk meletop, ramai yg tegur perut dah ke bwh. Xpe la mak pasrah la anytime kalo bby nk kuar. Asalkn bby sehat dn semua urusan dipermudahkan. Mak pon x larat padahal baru 35weeks...another 2 weeks to go...huhhhu nebesss

So dgn kesempatan ini mak nk mohon maaf pada semua readers atas salah silap mak selama ni. Please pray for my safe delivery soon. Semoga kita semua akan dpt keberkatan dn keredhaan Allah pd bulan yg mulia ini. Insya Allah.

Merdeka!!

| Sunday, June 15, 2014

Quick update...ala2 telecast plak kn...alhamdulillah mak selamat habis final exam Master last week....sedar2 dh nk abih master dah...tinggal praktikal ngan projek thesis...sume 8 paper mak dh abis ambik...no more classes yahuuu!!..sethn dh ambik master ni...mmg x sangka bole lepas smp skang dh masuk sem 3 dh..sbb course yg mak ambik ni tough nk mampuihhh...dah la grade lulus B- keatas....kalo x mmg kena repeat la....pointer kena maintain 3.3 ke atas...x mampuihhh namaye tu...gatal sgt nk ambik Master in Software Engineering kann. Padan la muka!. Asalnye mak nk ambik "Security" skali ngan geng2 masa degree dulu. Skali masa hr registration tu ada satu prof ni dok tekan ayat pasal course software engineering ni.....ckp dh ramai ambik security course. Lagipon penggunaan software tinggi zaman skang...byk apps yg diguna zaman skang software jd perlu ada pakar2  software Bla bla bla...so mak dh terhasut la. Sbb mak story la kt prof tu kata ada cita2 nk ambik PHD kt over the seas la kunon...berangan la lebih kan...master pon x lepas...so prof tu dok kata baguih laa....dgn course ni senang nk dpt sambung kt overseas sbb x ramai student malaysia yg ambik...pastu tajaan senang nk dpt nnt...siap bg business card ckp yg kalo dh grad Master nnt jumpa dia balik nnt dia bole rekemen few universities yg bagus kt UK dn nk bantu mak utk dptkan scholarship kalo x nak pakai YTM (yayasan telekom malaysia) sbb dr degree mak scholar YTM. 

Jenuh la mak ckp convince kt prof tu yg mak ni bukan nye cerdik pandai sgt pon...so xyah la harap tinggi sgt dgn commitment family, keje...tp dia dok yakin kan kata mak bolehnye nanti...aduiii so dgn penuh harapan mak pon isi la application form ambik course software engineering under AIS. Itu jam gak mak dpt offer letter, kad pelajar sume hr yg sama. Mcm x caye dgn sekelip mata dh jd pelajar Master kt UTM...back to school la kan...ppftt!

Pastu tgk yuran sepjg pengajian adalah 14k utk 2 thn. xde la mahal sgt, So fikir malas la nk continue YTM sbb fikir nnt bonding lg kn. So kwn2 ckp apply la MyBrain15 under gomen bg student masters dn phd.  tak kisah kalo student full time ke part time ke. Mybrain akan taja sebyk rm10k for free tanpa bonding. Kakitgn swasta atau keje sendiri boleh apply gak... Kecuali org keje gomen x dpt nk apply. So yg balance 4k tu korek la tabung nnt hihi...nk apply Mybrain15 x payah mana pon. Just upload offer letter kt website dia kt https://biasiswa.moe.gov.my/MyBrain15/ nnt diaorg akan guide the next step apa nk buat. Dlm sebulan duit pon masuk la kt university. Senangkan...so uolls doakan la mak berjaya smp graduation ye....tp sebelum tu doakan mak selamat deliver the 4th bby soon ye..dh masuk 34 weeks dh sarat dh pon...ramai org ckp bakal bby ni nnt mesti cerdik sbb ikut umi kelas belaja...plus umi mengajar student kan....Ameen...harap mcm tula nnt insya allah.

Pak sarip belanje mkn kt wangsa walk lepas final celebrate kemerdekaan katanye hihi
Last paper mak...yahuuu merdekaa!!!

Classmates..wajah gembira dh merdeka

Lamanye x menghapdet erk!

| Tuesday, June 10, 2014
Assalamualaikum....tak jawab berdosa...hihihi

Masya Allah (sambil tepuk dahi) lama nye mak tak menghapdet kan diri dlm blog mak yg glemeres ni...auwww...(sila muntah hijau ye)

Jgn la salahkan mak yg tua nie ye dik non....mak ni suka buat sibukkan diri...yg tak sibuk mana pon sebenarnya. Ini pon mak jadi insaf selepas dpt SMS pg td dr seorang yang tanya pasal org nak jaga pantang. Siap ayat sentap berbunyik mcm ni "Kak saya terjumpa blog akak nak tanya pasal org jaga pantang. Walaupon blog akak dah lama tak hapdet. Tapi saya nak tanya gak kt akak kalau ada contact no org yg bole jg pantang sbb saya pon tgh mencari org nak jg saya pantang sy nanti". Haaa hambik ko...lama tak hapdet ok! tak tau apa kene mengena ngan org jg pantang...ngan lama tak hapdet..tp apa pon berterima kasih gak la kak adik tu sbb menyedarkan akak ni ye...Apa pon moga adik selamat deliver nanti ye.

Cakap pasal deliver ni mmg la mak nak story pasal perkembangan mak yg sebenarnye mmg tgh pregnant lagi...anak ke-4 uolss...dah lapan bulan lebih dah pon 33weeks...bdn pon dah berat. Sebenarnye byk mende mak nk share tp tak tau mana nak mulakan dulu...Tp tak delah nak hapdet sume skali gus kan...mak ni kan pemalas....tp di sebabkn setelah lebih setahun tak hapdet ni...mak nk listkan apa yg tertinggal...ok ni ha dia yg mak bole ingat

1. Rayyan skang dah besar pjg...dah 2thn lebih...nak story gelagat dia yg mcm2
2. Mak expecting 4th baby soon...due 3rd Aug 2014. Insya Alalh it's a Boy again! yahuuu.... ...Insya Allah dapat 2 pasang....so boleh stop la lepas ni...umur pon dah lanjut kan....bersalin kat Ampang Putri lagi..sbb dah selesa kat sana...tp tukar gyne dulu Dr Fauziah tp sekarang Dr Masita...nnt kita story pasal dr masita yg best!!
3. The gurls dah besar panjang...sofea yana is growing well...dah mcm anak dara...sket lg dah sama tinggi ngan mak yg mmg semulajadi comel kemetot ni kan...
4. Mak dah ambik bibik skang...dah 2month...ye la anak dah ramai ni...kena ada bibik la kan...dah tak menang tgn.....so confirm bibik la jaga mak dlm pantang nnt.
5. Mak skang sambung belaja Masters in Software Engineering kat UTM AIS..dah masuk 2nd year....esok final exam last paper...lepas ni tinggal projek thesis...opss kantoiii patut skang ni tgh study tp dok hapdet blog hihi...tp otak dah tepu nk study...wish me luck ye....
6. Pasal pindah umah baru tak lama lagi....tgh nak buat renovation...tak tau la sempat ke tak pindah sebelum deliver ni...or maybe lepas raya kut...
7. Parents mak yg skang dah menetap terus kt Malaysia....dah pencen...no more overseas...yahuu
8. Mak dah tukar probation...as a lecturer skang....melayan student...tp still under TM lg...I love my new job...dah setahun mak jd lecturer tau


Banyak kan yg dh lost track pasal mak kat blog glemers ni kn hihihi...takpe hapdet slow2....Ada lagi sebenarnye tu...tp tak teringat plak...xpe confirm dlm pantang selalu la mak menghapdet blog as usual....hihi...yg best cuti pantang 3 bulan...claus baru opis mak...itu yg terus nk pregnnt tu kan..haha

so buat tatapan uolss..meh la tgk gambo our 4th caliph...

Abg Rayyan going to be a big brother soon

 The gurls


 Ni masa 29weeks

31 weeks...budak bam bam

Ok to be continue soon...byee...muahhh

Yana's 6th birthday on the 3th Nov 2012

| Sunday, December 16, 2012
As Salam uolls... Entry ni dah lama buat tp asyik lupa nk publish...harijd anak ke-2 mak yang lama jd bongsu tp skang dah jd big gurl. Yana is very special. Yana ni pandai ambil hati mak. Suka nak mengendeng ngan mak ye laa sbb dia lama x beradik. So lama la dia manja kan...Sedar dah besar dah yana...next year dah nak masuk standard 1.
































 

Copyright © 2010 Every day is An Adventure