Keblinger

Keblinger

Kak Long is already 7 years old

| Saturday, September 22, 2012
Alhamdulillah....syukur ke hadrat ilahi, Sofea dah genap 7 tahun skang. Cepat je masa berlalu..Masih segar sewaktu mak lahirkan sofea ke dunia tp skang Sofea dah big girl. Sofea is a very good gurl. Dari kecik sampai besar sofea mmg independent. Seorang kakak yg bertanggungjawab...byk beralah dgn adik beradik walaupun selalu bergadoh ngan yana. Tp akhirnya sofea akan beralah. Sungguh sayangkan adik2 nya. Umi doakan kakak akan berjaya di dunia & akhirat. Menjadi kebanggan pada keluarga suatu hari nanti dan jd kakak yg contoh pd adik-adik.  Ameen

 Sorry kakak umi tak dapat nak celebrate birthday kakak besar besaran. Lagipon abah takde kat Malaysia...masih di Australia. Tunggu abah balik kita celebrate ye sayang. Harap kakak happy dgn sepotong cake ni. Cake fav kakak kan...hehe

Tiba-tiba mak rasa nak flash balik gambar2 lama kakak masa kakak baby dulu. Kelahiran kakak ke dunia telah membuat mak bahagia bila pertama kali di gelar sebagai seorang ibu. Umi begitu bersyukur ketika itu...dan kini ummi akan terus jaga anak2 umi hingga ke hujung nyawa.  Ada beberapa gambar yg mak dapat cari. Cute sangat kakak masa baby...hihi


 kakak masa umur 2 hari. Akak lahir merah sangat...

 Akak dpt basikal pertama...kakak suka sgt bila dpt bwk g jln2 titiwangsa.

Masa ni kakak baru dpt adik. Masa ni yana baru lahir. Kakak dah 2 thn


Kakak masa aqiqah & cukur jambul...kakak comel sgt dlm gaun pink...:)

 
Kakak masa photoshoot ngan aunty moon...kakak mmg pandai posing.

Kakak dgn dress baru. Kakak baru 6bulan...umi suka sgt time nie.


Ni masa kakak kat birthday adzra. Kakak pandai bawak diri main cari kawan...good gurl


  Kakak kecik suka buat muka funny...jelir lidah...ciut....ummi masa ni pregnant kan yana....tgh mabok2.

Ni kakak baru pandai duduk...akak montel...geramm

eeee....kakak pandai senyum....uwo tukang sorok kat belakang..hehe

kakak celebrate 3rd birthday...muka happy


 Kakak 6 thn...dpt hadiah byk...ummi bangga sgt
 
And now kakak is a big gurl...yana ngan rayyan sayang sgt kakak....We all love you soo much.....muahhhh

Raya 2012

| Monday, September 17, 2012
Selamat aidil fitri
Kepada saudara serta saudari
Setahun hanya sekali
Merayakan hari yang mulia ini..lalalalala

cukup2..karang ada hujan yg turun sbb suara mak yg lunak merdu ni hehe. Walaupun dah penghujung raya ni rasanye belum terlambat bagi mak & pak sarip nak mengucapkan Selamat Hari Raya pada semua. Ampun maaf zahir & batin. 

Raya tahun ni mmg raya yg penuh bermakna..bukan kata raya sebelum ni tak best..best gak. Tapi tahun ni lain sket dari tahun2 yg lain sbb beraya dgn ahli baru.

Raya berlima kami..syukur Alhamdulillah...tak sangka dah besar dah family kami...sungguh bahgia rasanya..walaupun kami beraya secara sederhana...baju tak de la berpasang2..tp kami happy sgt sbb kami beraya dlm family yg sungguh bahagia...bersama mak ayah dan keluarga mertua di sisi...suka! suka!...tema tahun ni gray uolss. Korang kalo perasan, port gambo utk family portrait sama je kat sini...nak buat mcm mana kan..dah port yg best setiap kali di pagi raya..hehe 
 Harus posing gedik santai mak ngan pak sarip...tak kira laa dah beranak 3 tp nak gak gedik2 together...jiwang ala cintan cintun gitu...hehe
 salam bersalaman uolss....salam yg ke ratus kali nye..mak yg selalu bergadoh ngan pak sarip kan....so kena la minta maap...lepas tu buat balik...biasa la rumahtangga kalo tak bergadoh tak sah...gadoh gadoh manja katakan..hehe..maaf ye bang...azie kuat bebel..merajok la...buat perangai la...tp sebenarnye hati sayanggg sgt..auwww
 Pak sarip org paling happy raya tahun ni sbb ada geng...tahun depan rayyan dah boleh jln..lg seronok la sbb boleh bwk gi semayang raya ngan abahnye...
 Cepat sungguh masa berjlan...sedar2 mak dah ada 3 orang anak skang....syukur kehadrat ilahi...ehh rayyan kenyit mata plak...hehe.
 Family sebelah pak sarip di Kuala Sg Baru Melaka. best!
 Anak dara mak yg susah nak series ambik gambo...apa pon makk sayang sgt korang....muahhh. My lovely gurls

Ni family sebelah mak. Ni la satu satu-satunye gambo kami sekuarga di hari raya...tak sempat nak berposing ngan baju raya. Ni pon kat KLIA masa parents mak nak bertolak pulang ke filipins..

So ini je la serba sedikit gambo dan story mak &  pak sarip di hari raya. sehingga kita ketemu lagi...byeee

Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin

| Saturday, August 18, 2012
Hari ni hari sabtu 18/8/12 Jam 9.20 pagi. Hari ni juga tgk anak bulan. Ikut dari calendar esok jatuhnya hari raya. Mak masih di sini, di home sweet home Pesona Villa...dok mengemas rumah lagi...lepak2 kat rumah.. Tak seperti org lain yang skang ni dalam perjalanan balik kg..Thn ni mak beraya di kampung gak...tp kampung datuk keramat...hahahaha. Raya ke-2 baru balik Perak. Insya Allah pagi raya di Keramat rumah FIL. Lepas masak2 nnt ni pergi bwk makanan ke keramat lah. Bermlm di sana nanti. Petang karang start la mak masak. Masak sket je..rendang ayam & nasi impit..hehehe MIL bg yg senang sbb kesian mak yg beranak kecik ni kan..hehehe. Yang selebih tu MIL yg masak. kitaorg bagi tugas2 masak so senang. Masak tak byk pon..untuk family je. Sbb lepas semayang raya (selalunya kat masjid KLCC) sebelum pegi semayang mkn2 dulu pastu terus pegi rumah nenek kat keramat (Mak pd guru silat pak sarip) then pegi kg pandan rumah nenek sedara arif. pastu terus ke Melaka..lawat kubur datuk & nenek arif. Beraya kat umah sedara mara di melaka. Best raya kat Melaka...terasa suasana raya di  kg,...hehe..pastu mesti lepak tepi pantai..kg kat melaka mmg dekat ngan pantai..jln kaki je..best!. Tgh malam nnt baru balik KL semula. Esok paginye baru chaw ke perak..Insya Allah seminggu di perak..yahoooo!!

Tahun ni adalah tahun yang penuh bermakna. Sebab beraya dgn ahli baru dalam family...SUKA SUKA SUKA. Beraya berlima kita tahun nie...best sangat..syukur atas kurniaan ALLAH...Mak awalnye ingatkan rayyan kecik lagi tak de la pakai baju melayu.. Sekali masa pegi jln tar hari tu ada baju melayu teluk belanga saiz kecik utk rayyan..kain dia pon ok...jenis cotton...sejuk la..mmg muat-muat utk rayyan siap ada sampin lagi uolss. Beli skali ketayap comel...hehehe...test rayyan pakai mmg smart giler..mcm org besar plak hehehe..comelll sgt...ye laa selama ni asyik beli baju kurung je..first time beli baju melayu utk anak...rasa lain sgt...suka suka! Alhamdulillah...Semua persiapan baju raya dah siap utk anak2...tak sabar nak tgk diaorg pakai masa pagi raya nnt. Tema tahun ni grey aka silver aka kelabu..ikut korang panggil apa lah..hahahahhaa. Adik mak pon akan mengikat tanda ngan pilihan hati raya tahun ni...syukur dia dah jumpa peneman hidup. Moga adik mak ngan pasangan akan kekal buat selama2nye...parents mak akan pulang ke filipins 25hb ni...diaorg datang ke malaysia sejak mak bersalin hari tu pastu terus sambung ke raya ni...Insya Allah next year parents akan balik for good...ayah dah pencen. bestnyee


Apa pon sempena penghujung ramadhan. Pak Sarip & Mak nak ambik kesempatan untuk menyusun 10 jari mohon maaf kalau ada salah dan silap sepanjang mak memblogging ni. Mungkin kata2 mak dalam ni ada menguris hati pembaca. Terima kasih kerana sudi membaca blog mak yg terpehapa ni. Moga uolls bergembira di hari raya bersama insan2 tersayang. Berhati-hati di jalan raya ye. Moga selamat sampai ke destinasi yang dituju. Jgn bawak keta laju2...kalo letih berhenti la mana2 dulu berehat. Biar lambat asalkan selamat. Nanti harus mak upload gambo raya yg byk kat sini nnt..hehehe..tunggu tau...SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN dari Pak Sarip & Mak sekeluarga..Love u olls..muahahaha.


Gambar last year thn 2011





Back to Work

| Monday, July 30, 2012
Assalamualaikum...w.b.t


Rasa nyer belum terlambat untuk mak nak wish kat uolls selamat berpuasa. Syukur kita di beri peluang untuk berpuasa lagi tahun ni. Dengan itu sempena bulan yang mulia ni mak dan keluarga nak minta maaf kalau ada salah silap sepanjang memblogging ni..mungkin ada yg terkecik hati..harap kita semua  0-0 ye :)

Cepat betul masa berlalu, sedar-sedar mak dah nak masuk opis 1/8 ni...dengan erti kata lain rayyan pon dah masuk 2 bulan. Esok nak bawak rayyan untuk injection imunisasi 2 bulan. Harap rayyan tak demam la..huhu. TM bg cuti bersalin 2 bulan je uolls sedih kan...huhu, Bukan sbb mak tak suka keje, jgn salah sangka laks...tp sbb mak fikir nk tinggalkan rayyan kt umah pengasuh. Mcm mana laa dia nnt, harap rayyan dpt la suaikan diri.. Berat hati mak nak tinggalkan rayyan...rayyan pon mcm tau2 je nak kena tinggal...asyik meragam je lately ni..mau tak nye... dia rasa pelik sbb tgk umi dia bg isap botol...puting  rasa lain..hehehe..tp isap gak smp abis...bagus anak ummi., tak cerewet....tak byk songel...good boy! Mak sebelah siang train rayyan isap botol...mlm je baru BF direct.... Setiap ibu mesti rasa mcm ni bile nak start keje kan. Masa sofea yana dulu mcm ni gak...kekadang kt opis tu nangiss rindukan anak especially bila teks rasa bengkak..mesti kita tau anak kita tgh nangis nk susu...mak mesti asyik call je rumah pengasuh tanya kabor rayyan nnt...dlm minggu pertama tu je la...lama2 ok lah nnt hehehe...ye la kita kena fikir positif...demi nak mencari sesuap nasi untuk keluarga terpaksa juga berkorban. Dengan harapan anak2 mak tau semua ni utk kesenangan diaorg jugak.

Mak pon baru start buat stock susu...rasa mcm tak cukup je lagi...huhuhu...buat masa ni yg botol kecik tu dah ada 7 botol ...yg dlm plastic ada 3. Dalam bulan pose ni tak dpt nk buat stock sgt...sbb tak cukup rayyan nak bf lagi waktu siang....nak buat stock pon sebelah malam lepas berbuka...Mak mmg niat nak bg BF lama utk rayyan....kena kuatkan semangat...kena sentiasa fikir positive. You can do it Azie!! Ikut kan masa sofea yana dulu sethn setengah exclusive fully BF. Harap rayyan pon sama kalau boleh lebih pon xper..hehehe


Alhamdulillah sejak Rayyan lahir rezeki tak putus2...ramai yg dtg melawat....mcm2 present rayyan dpt dr aunty dan uncle nyee....syukur ramai yg sayangkan rayyan. Terima kasih tak terhingga dari mak & pak sarip. Semua duit yg rayyan dpt..mak dah masukkan dlm akaun tabung haji rayyan. Mak dah buka akaun utk rayyan tau hehehe. Harap semua di permudahkan untuk kami. Semoga semua urusan harian berjln dengan lancar...dan sentiasa dilindungi oleh Allah..ameen.





Rayyan 1 month old

| Tuesday, July 03, 2012

Alhamdulillah Rayyan dah umur sebulan..membesar sihat sempurna.So far sampai hari ni masih fully breastfeed.  Jaga rayyan tak susah... Tak byk ragam. Sungguh behave....Tido je kejenye bangun bila lapar pastu dah kenyang susu terus sambung tido balik....kalau bgn pon tak terus nangis...rajin ajak bermain...Baru2 ni  bawak rayyan pergi injection untuk sebulan. Doc Normiee dr hosp ampang puteri check rayyan ckp everything normal. Syukur Alhamdulillah ^__^ Berat rayyan sekarang dah 4.4kg. Wahhh semangat anak aku dah...dr lahir berat 3.02 skang dah 4.4 kg...baru sebulan dah naik sekilo lebih...hasil susu bercream mak ko ni lah kan..hehehe.

Mak belikan this sweet playpan utk rayyan. Rayyan mmg suka tido dlm playpan ni....playpan ni dok kt ruang tamu...ye laa...org dtg tak boleh nk buat ape2 dah...kena faham org beranak kecil...tak boleh la nak melawa dah rumah...segala pampers sume kt depan...malas nk berjln ke bilik selalu...mlm2 baru masuk bilik tido..itu pon rayan tido sekatil ngan umi dia...senang nak menyusu.

Suka btul bau rayyan nie..wanggiiiii je. Dulu asyik bau anak org je... sekarang seronok dpt bau baby sendiri....puas nak gomol siang mlm tak kira masa....rayyan takyah mandi pon xpe...wangi jee ...tp tak boleh la kan..kena la mandi kan gak hehhe....rasa geramm je ngan rayyan...rasa nak geget je eee...apa pun seronok dpt gomol si rayyan ni....bukan mak je...sofea yana pon sama..pak sarip lg laa....mesti tinggal air liuq...pipi rayyan ni dah mcm2 bau dah skang.....Ramai org ckp rayyan muka mcm yana..mata bulat....tp bg mak diaorg ada keunikan sendiri..:)

Itu je la mak nak story...Apa pon mak nak wish happy 1 month pd sayang ummi rayyan... muahhhhh love you so much rayyan :)

22nd day confinement

| Wednesday, June 20, 2012

Assalamualaikum w.b.t
Dah 22 hari mak berpantang dengan erti kata lain hari ni genap umur rayyan 22 hari. Kesian sofea kena stay KL sbb sekolah. Takkan nak ponteng sekolah kan. So Pak Sarip la yg uruskan sofea sementara mak di kg. Yana stay kt kg...sbb yana baru tadika so takpela ponteng...hehe. So far mak tak rasa boring duduk umah....pelik gak tgk org yg ckp boring bile pantang....mak enjoy sbb dpt rehat secukupnya sambil melayan baby. Sejak berpantang 22 hari nie mak memang berpantang dengan penuh berhemah...kira pantang betul2 tanpa melanggar sebarang pantang larang ok. Bukan pantang nampak yea u oolls. Sampai ke hari ni masih berpilis berparam berbengkung dan bertungku..ikat rambut tinggi. Berstokin 24hours. Sbb mmg niat di hati kali ni nk pantang betul2 sebab lepas ni nak rehat lama, so waktu ni la mak kena jaga betul2. Tak nk effect kemudian hari. Walaupun mak takder jahit masa bersalin tapi jalan dan duduk berkepit sbb mak nak kena jaga peranakkan sbb masih awal takut lasak nnt boleh jatuh rahim. Walaupun dah berurut tp tiga hari sebelum masuk 45hr mak akan berurut lagi utk di sengkak (naikkan peranakkan) dan btulkan urat bdn.  Ikutkan sekarang ni bdn dah rasa sihat ikutkan boleh berlari tp kena displin jln slow2. hehehe kira mcm perempuan melayu terakhir. Itu mak segan nak jumpa org....sbb mak mmg hodoh giler. Tunggu aii dah pasang bdn balik baru confident nak tunjuk kat uolls auwww :)
Tu dia muka lapar kalau lambat bg susu
Alhamdulillah sampai ke hari ni mak dapat breastfeed rayyan sepenuhnya. Mmg rezeki rayyan susu mak mmg banyak...susu sampai bengkak dan boleh pam utk simpan peti ais utk bekalan rayyan nnt. Ni lah boss baru mak sekarang Mr Rayyan. Mmg kena berkepit jelah standby anytime akan minta susu. Ni la muka dia kalau time marah lapar nak susu. Memang beza anak laki dgn anak perempuan...Anak laki kuat nyusu..every 2 jam akan terjaga nak susu...minum plak tu lama...setengah jam menyusu baru kenyang. Lepas nyusu nk sendawa punya la sekuat2nya. Mcm org besar. Kalau tak sendawakan lepas  nyusu takut kembung perut. Tido memang tak cukup lah...tp itu la pengorbanan kita sebagai ibu. Asyik bergilir susu kiri dan kanan sampai betul2 kenyang...mak oiii gelojoh rayyan...bile dia tau kita nak sua teks...dgn ganas menerkam terus...pastu kalau menyonyot sekuat kuat hati....menggigit jgn ckp la...sakit perit..smp luka-luka...itu belum ada gigi lagi tu...kalau tak lg haru...takpe la nak oiii, ummi ko ni mmg rela...janji kenyang anak bujang mak nie...hehehe. Harap cukup la bekalan susu utk rayyan. Dalam pantang ni memang mkn segala yang boleh banyakan susu...mcm mee sua....lobak putih dan mcm2 lagi mak pon tak tau...tau mkn jer..hehe
Ni la breast pump yang mak beli...dah lama mak idamkan medela FS dari anak pertama lagi...tapi fikir tak mampu. Ini pun sbb ada skim kutu medela FS yang dibuat oleh Aja aka Naza Sulaiman dari http://www.mybreastpumpshop.com. Kalau berminat boleh layari web tu yea. Harga Medela Freestyle RM1699 [1 year warranty] Poslaju RM35 Total RM1734.Kira mak bayar bulan2 RM200+ selama 6 bulan. Oklah kan?? xder la lama sgt.  Kalau nak bayar beriban sekali gus mmg tak mampu la den. Mak punya turn bulan 5 hari tu turn ke-3. So sebelum bersalin dah dapat happy sgt. Memang amat berguna ^__^

 
Ni lah muka anak bujang tuan hamba bile dah kekenyangan...muka stim puas hehehe...korang tau tak, nurse dari klinik kesihatan kg mak ni ada dtg ke rumah utk check baby. Mak pon tak tau mcm mana diaorg boleh tau yg mak bersalin...padahal mak bersalin kt Hosp Swasta. Rupa-rupanya org kg ni sungguh perihatin kalau dapat tau ada yg bersalin akan inform klinik kesihatan yg terdekat..sungguh bagus...mak ckp la kat nurse tu yang mak takde buku merah. Sbb bersalin kat hosp swasta. Tp nurse kata tak kisah...diaorg akan check gak...tanggungjwb diaorg...wah bagusss.  Nurse tu check kuning rayyan nampak ok....pastu timbang rayyan dan ckp yang rayyan skang dah 3.6kg skang...wah sungguh cepat naik...belum sebulan dah naik lebih 1/2 kg...kesan susu berkrim mak ko nie...hehehe.


Mak happy sgt sbb dpt berat bdn asal 51kg ^___^ masa nak bersalin hari tu berat mak 64kg berat bdn dah turun 13kg syukur...mungkin kesan breastfeeding.... Nak kata mak diet dalam pantang ni takde la...kuat gak mkn...nasi boleh tahan byknyerr....sbb fikir rayyan nyusu bdn so perlu bekalan mknan yg cukup. Minum air pun byk sbb bila  nyusu ni cepat dahaga uolls....Awal pantang hari tu mmg mak tak mkn sebarang jamu takut rayyan kuning teruk..so skang ni baru start makan jamu....Mak pilih makan Jamu Mak dara Gold. Ni first time guna...sevay kat internet ckp jamu ni bagus. Mak dah mkn baru 3 hari ni ada rasa keberkesanan nye....bdn rasa segar...ringan....so mak suggest la kat korang try la yea. Berat bdn mak pun cepat turun. Ni la satu2 jamu yang boleh mkn waktu breastfeed. Sbb tak berapa panas. Mak mkn berpeluh2 gak bdn....dlm pantang ni mmg bdn kena sentiasa panas...kentut boleh tahan gak...oppsss...hehehe...elok la tu kan...buang angin ...so berkesan la utk bdn mak...tak tau la kalo uolls....tp boleh cuba la kan...hehhee. Korang tgk la kat bawah kelebihan jamu ni. Bukan utk org bersalin jer...org biasa2 pun boleh cuba....:)












 Ni la bentuk jamunya harga RM49.00 sebotol.

Antara khasiat produk Jamu Mak Dara Gold ialah:-

1. Menyuburkan rahim
Tubuh setiap wanita berbeza mengikut individu. Perbezaan ini memerlukan setiap wanita memiliki sistem peranakan yang sihat dan subur, agar kitaran hormon berfungsi dengan lebih lancar. Ia juga memerlukan formulasi khas untuk mengekalkan keseimbangan nya.

2. Mengatasi masalah keputihan
Setiap 1 dari 3 wanita pasti mengalami masalah keputihan tidak kira status bujang atau yang sudah berkahwin. Masalah ini terjadi kesan dari pemakanan dan juga persekitaran wanita itu. Faraj yang sihat memerlukan penjagaan sempurna luar dan dalam.

3. Merapatkan faraj
Wanita sudah berkahwin dan melahirkan, akan mendapati fenomena otot faraj yang longgar sebagai suatu masalah. Bahan-bahan seperti akar serapat dapat membantu mengembalikan ketegangan otot faraj agar dapat merapatkan kembali faraj bermasalah.

4. Menambah nafsu syahwat
Libido rendah atau kurang syahwat merupakan penghalang terbesar bagi mereka yang sudah melahirkan untuk menjalin hubungan intim bersama pasangan. Rangsangan diperlukan dari dalam minda dan luar bagi mengatasi masalah ini.

5. Memberi Tenaga
Kecergasan tubuh wanita menggalakkan kecerdasan minda. Wanita yang menggalas tanggungjawab sebagai seorang ibu, isteri dan bagi mereka yang berkerjaya amat memerlukan tenaga untuk melakukan tugas harian.

6. Membuang toksik dalam badan
Pemakanan seharian, pencemaran alam sekitar dan ketegangan dapat meningkatkan kuantiti toksik dalam sistem tubuh. Proses menyingkirkan toksik amat penting bagi mengelakkan keracunan organ dalaman tubuh, mengurangkan masalah bau badan dan faraj serta melancarkan perjalanan darah.

7. Memperbaiki sistem kitaran haid
Kitaran haid yang teratur adalah penting untuk memastikan keseimbangan hormon Estrogen. Pelbagai kesan akan timbul sekiranya kitaran haid tidak teratur seperti pertambahan berat badan, sukar mendapat kan cahaya mata dan lain-lain.

8. Membakar lemak berlebihan
Lemak berlebihan menyebabkan pertambahan berat badan. Pembakaran lemak berlebihan menggalakkan penurunan berat badan, dapat mengekalkan barat badan yang ideal dan memperkemaskan penampilan.

9. Membuang angin
Angin terhasil daripada pemakanan yang ti- dak seimbang dan pendedahan pada persekitaran yang kurang sihat. Pembuangan angin berlebihan dapat mengurangkan masalah ketidakselesaan badan.

10. Mengurangkan masalah bau badan
Masalah bau badan adalah normal bagi mereka yang berbadan besar dan sudah melahirkan. Pengamalan pemakanan tambahan dan diet seimbang dapat membantu mengurangkan masalah bau badan.

11. Mengatasi masalah kemaluan berbau
Pengurangan toksik dalam badan sekaligus dapat mengurangkan masalah bau badan dan masalah kemaluan berbau.

12. Mengurangkan kesakitan di bahagian pinggang
Kesakitan di bahagian pinggang merupakan kesan langsung dari gaya hidup aktif dan penggunaan otot pinggang secara eksesif.

13. Mengurangkan masalah lemah tubuh badan terutamanya bagi ibu-ibu selepas bersalin
Ibu-ibu selepas melahirkan selalunya mengalami masalah lemah tubuh badan. Pemakanan tambahan yang serasi dapat membantu mengurangkan masalah lemah tubuh badan

Pengalaman melahirkan Rayyan ke dunia

| Tuesday, June 12, 2012
Bismilillah..... Assalamualaikum w.b.t. 
Hi uolls!!! rindu tak dgn mak hehehe, lama plak mak menyepi dr blogging sedar tak sedar dah selamat bersalin pon...hehehhe. Hari ni genap mak 13 hari berpantang. Skang tgh pantang kt Kg halaman ,Perak. Aman damai rasa bila berada di kg ni. Menghirup udara segar. Baby pon enjoy duduk di kampung. Baru ada ilham nak blogging semula kan. Mak buat this special entry pasal hari bersejarah melahirkan our 3rd edition. Saat-saat melahirkan Rayyan adalah kenangan manis yang mak takkan lupakan sampai bila-bila. Yang the best part bila dapat tau it's a HERO!!! wohoooo best wooo mcm tak percaya pun ada. Satu penantian buat pak sarip dan mak selama ni. Dikurniakan anak lelaki yang melengkapkan keluarga kami. Sama juga pada kakak sofea dan kakak yana, dapat adik :) Yana dah big sista skang setelah 6 thn jd bongsu skang dia gelar diri dia kak ngah. Diaorg berdua mmg soooo excited. Syukur Alhamdulillah rezeki dari ALLAH Taala yang tiada nilainya ^__^

Al-Kisahnya waktu nak melahirkan rayyan semua benda dipermudahkan tuhan dan berjalan dengan lancar. Bayangkan sebesar-besar ampang puteri tu. Hari yg mak nak bersalin tu tak de org lain yang nak bersalin.  So nurse dan doc memang tumpukan pada mak sorang je la. Nurse cakap sehari sebelum tu ramai giler org bersalin sampai ada yang kena tunggu kat luar. Sbb terpaksa bg priority pada yg dah nak dekat bersalin. Syukur Alhamdulillah berkat doa kawan2 dan family.

 Ikutkan mak nak ambik tarikh birthday pak sarip yang jatuh pada 28hb Mei. Sbb doc fauziah ckp perlu induce genap 36 weeks sbb diabetes. Tp di sebabkan masa tu dah buka 2cm so kita let it be natural delivery  tanpa induce. So mak di beri cuti rehat di rumah dan tunggu kalau ada tanda nak bersalin terus pergi ke hospital. Tapi yang kelakarnya disebabkan mak dah  lupa sakit contraction mcm mana....mak dah kerap sakit pon boleh tak pegi hosp dengan alasan sbb takde tanda darah atau air ketuban. So mak duduk guling2 kt umah je. Sampai the next day 29hb Mei tu ada kuar tanda darah. Mak boleh relaks lagi sbb contraction takde. Siap pegi Kg baru mkn chicken chop. lepak rumah ayah mertua sembang2. pastu settle kan hal anak2 kat umah FIL sbb dah nak standby bersalin anytime. Pukul 8.00 pm lepas solat maghrib baru gerak ke Hosp Ampang Puteri. Masa tu panty liner dah kerap tukar sbb darah dah semakin byk. 

9:00 pm: Masuk Labour room. Nurse check dah 5cm. Contraction 1/2jam sekali. Tp suam2 kuku sakit.
9.45 pm: Doc Fauziah sampai utk pecah ketuban. Masa tu dah 6cm. Contraction dah semakin kuat 15minit skali.
Gambar mak baru masuk labour room....nerves time nie hanya ALLAH shj tau...tgk mcm2 peralatan di sekliling.baju utk persalinan pun dah sedia...huhu. Perasaan mcm2 ada time nie...sedih ada sbb fikir sofea yana kat umah....happy pon ada sbb tak sabar nak jumpa rayyan buat pertama kali


10:30pm: Contraction dah semakin kuat. 15minit skali. Terasa baby menurun kebawah sambil tolak air ketuban keluar sikit2. Tapi belum sampai rasa nak terberak lagi. Nurse check dah 7cm.  Masa ni masih boleh borak2 ngan pak sarip sambil gelak. Dok layan sms. Siap bergayut ngan mak/ayah. Doc fauziah suggest utk ambik epidural. Tp mak tolak. Siap cakap kat doc saya nak rasa sakit bersalin hehehe

11.30pm: Dah buka 9cm Doc Fauziah dah standby dalam labour room....kaki dah standby di gantung diikat rapi....masa ni bergantung 100% pernafasan pada gas. Konon nak kurangkan sakit...tapi tak jugak sakit dia dah maksima......non stop rehat sakit gilerr...sakit berterusan....rasa nak terberak sgt.

12.00am: Dah 10cm kepala baby dah nampak. Tp nurse tak bg teran lagi tunggu doc fauziah ready...tp aku buat donno je sbb dah tak tahan nak meneran. Push 3 kali tak mau keluar. Tanya doc nape susah nak push ni doc?  Doc ckp dia taknak potong sbb dia tgk mak boleh push sbb dah halfway kepala kuar. Mak dah hampir hilang tenaga. 

12.03am: Dengan kederat yang terakhir mak kumpul tenaga dan tarik nafas yg dalam dgn skali lagi pushhh....baby selamat keluar.Tp pelik baby tak menangis...risau gak..rupanya baby keluar dlm karung. Doc Fauziah buka karung baru dgr tangisan baby. Doc Fauziah ckp CONGRATULATION BABY BOY!!!...terus letak kat atas dada mak...syukur!! terus mengalir air mata kegembiraan.


 Mak terus rasa nak tertido sbb kesan gas tu kut tp lawan sbb rasa nak tgk apa yg diaorg buat pada rayyan... Doc fauzah puji ckp well done! no stitches dear! Natural birth sbb doc fauziah tekejut gak lilitan kepala baby agak besar 35cm. Tp mak manage push tanpa potong. Mak pun tak sangka. Patut push banyak kali tak keluar2.
My Son fresh from the oven :)
Org yang paling happy kalau tak pak sarip la kan. Bila dapat tau dapat baby boy....boleh siap berjoget2 dalam labour room. Hilang segan depan doc dan nurse....hish hish hish.
3rd generation in the family
2 hari je duduk hospital terus balik rumah. Tak sabar nak jumpakan dgn kakak2 rayyan.

First request from sofea yana. Nak dukung adik. Happy sista :)
Kak Ngah is a big sista now.
Rayyan masa 7 hari. Hari ke-6 dah tanggal pusat. Muka pun dah nampak lain. Enjoying every moment with my newborn ^___^

 

Copyright © 2010 Every day is An Adventure