Keblinger

Keblinger

Saturday, October 25, 2014

Testimoni Ephyra

Assalamualaikum....tak jawab dosa...kalau jawab sayanggg (tekaaa tagline sape?!)

Jeng jeng jeng....ada entry special mak nak share ngan uols ni..rahsia kecantikan wanita supaya sentiasa nampak awek muda. Haruss suami akan sentiasa sayanggg...itu sbb pak sarip sayang mak auwwww... rugi tak baca...kena baca sampai habis tauu..ehemmm perasantan azie oiii hahahaa....ape pun kita wanita2 di luar sana harus ada keyakinan dalam diri sendiri tau chaiyokkk! chaiyokk!

Mak ni kan suka kongsi2 citer....'sharing is caring' so mak nak share la ape yg mak amalkan sekarang supaya kita semua akan menikmati kesihatan bersama-sama ok. Mak sekarang mengamalkan minuman kesihatan ephyra. Rasa ramai yang tau pasal ephyra ni jadi mak takyah cite lah ephyra ni apa..kalau nak tau lebih lanjut apa itu ephyra boleh layari website rasmi ephyra di www.oceanlife2u.com kalau nak cari dalam facebook pergi kat  www.facebook.com/oceanlife2u  alaaa duta dia Memey ngan Norman Hakim tue...ingat kan ingat kann...haaaa bagusss

Mak tak rasa was was dgn produk ni sbb ada logo Halal pastu ada kelulusan kementerian kesihatan serta no rujukkan dia skali, so uolss no need to worry k. Kalau nak beli ephyra ni, pergi cari kat kedai mana2 memang tak de jual so kena pergi cari supplier yang boleh dapat kan ephyra ni...tapi bukan mak laa ye..so uolss jgn la nak tinggalkan comment nak order ephyra ni tau...mak tak reti nak jual-jual ni....uols mesti pastikan dapatkan yang original tau. Lelaki perempuan boleh minum.

Al-kisahnya mak mula tergerak hati pasal ephyra masa kawan mak si blogger moon dok citer pasal ephyra ephyra dalam wa group masa dia pantangkan si comel gebu sarah. Bekas jerawat dh semakin pudar..nmpk semakin flawless pastu si sarah putih gebu...geramm tgk. Jadi mak dok tanye2 la rikiy rikiy pasal ephyra. Masa tu pregnantkan anak ke-4 si Harraz, jadi mak niat masa pantang nanti nak ambil ephyra lah...lagipon masa pantang mmg tak dpt nak mkn sebarang jamu pun, sbb harraz jaundice. Di support oleh moon dan rakan2 lain, masa harraz umur 2 minggu, dia pon dah clear dr jaundice, mak order la ephyra dgn moon.  Dengan semangat nak jd flawless gituuu auwww.

Alhamdulillah semakin hari semakin ada perubahan pada diri mak. Masa pantang tu berat badan cepat turun. Dalam seminggu minum ephyra dpt berat bdn yang asal sebelum pregnant. Lawas senang...hari hari..biasa la masa pantang kan kurang minum air kekadang sembelit tp pantang kali ni tak, perut rasa sedappp je... Kulit muka jadi lembap...tak kering. Rasa fresh je sepanjang pantang tak rasa letih. Padahal tido 2-3 jam je sehari sebab nak kena bangun nysus kan baby. Kulit mak tak nampak kusam warna kulit sekata. Muka sembap masa pregnant 9 bulan terus jadi susut. Itu masa kotak yang pertama minum. Sekotak ada 30 paket. Mak mkn 1 hari 1 paket sebelah pagi masa perut tengah kosong.

Masuk 2nd box masa tu Hari Raya. Sedara mara, kawan kawan yg dtg melawat beraya dah start menegur nampak muka berseri...kawan2 pak sarip pun puji mak nampak lain. hahahaha baru la terhegeh pak sarip tenung muka mak ni kan...nampak naww sebelum ni pandang sambil lalu je kan...pak sarip perasan ckp mak putih semacam...siap sound "ape buang tebiat kat rumah pakai lipstik ni?!"...helloooo tak kose mak nak pakai lipstik ok!!...pak sarip ni mmg! tak suka kalo mak makeup makeup ni..nasib bini dia mmg x reti makeup pon..lipstik pon xde...yg ada lip balm je, bedak muka pon pakai yg baby powder je.. very d low maintenance.. Siap mak g tonyoh tonyoh bibir ngan tisu depan pak sarip ckp bibir ori merah tauu (sambil angkat kening ziana zain). Lepas tu si pak sarip plak gedik gedik nak makan ephyra......mak kedekut tak nak kongsi2 pegi order 2 kotak trus, nah ambil sorang satu. hahahaha

Yang paling best! best! best! pasal ephyra ni susu makk meriahhhh. Setakat hari ni fully bf. Happy sbb kenyanggg harraz minum...cepat naww naik badanye...hampir 2kg sebulan berat badan harraz naik...tekejut mak masa pegi hospital checkup haraz yg injection every month tu.

Ni gamba Harraz masa baru lahir 8/7/14 (bulan pose 10 ramadhan) . Haraz yg paling kecil masa lahir banding adik beradik dia yang lain. Lahir 2.72kg jer....yang lain tu sume 3kilo keatas. Nak pegang pun takut. Alhamdulillah hasil susu lemak bercream mak nko ni harraz sekarang dah semakin bam bam.....stock susu pun dah lebih dari cukup untuk mak nak start keje nnt.

tadaaa...harraz yg bam bam....baru 3 bulan dah 7.3kg perhhhhh lenguhhh mak ko nak.


Masa lahir semua org tegur harraz gelap...muka lain dr adik beradik lain....sentap gak mak dgr...ckp jauhh beza dgn abg dia si rayyan yg putih melepak. Nanti besar nnt jln tak mcm adik beradik jauh naww beza kulit nye..hoiii!! mulut takde insuran....biar la org lain nak ckp apa...bg mak anak2 mak semua sama dan ada keistimewaan tersendiri. 

Alhamdulillah sejak mengamalkan ephyra harraz semakin hari semakin cerah...kulit dia cantek halus mulus...takde ruam2 langsung....tambah encem anak ummi ni skang....cayaangggg diaa muahh

eeee nampakk...pipi diaaa nakkk gegetttt


 cakkk!! cukup suka tgk camera...mcm mak ang laa :P

 Sekarang dah masuk kotak ke-4 mak minum ephyra ni. Pak sarip dah masuk kotak ke-2. Pak Sarip nak mak buat entry khas dia punye sorang pasal testimoni ephyra tak nak ada mak langsung... eeee...nyampahh!!...nak lawan tuan tanah nampak. Ok lahh bang oii, lepas ni adinda akan story pasal testimoni cik abang ye...so tungguuuuu

 Mudahhh aje nak minum ephyra ni semudah ABC ahhahaa tiba2 :p Sebaik2 nye 2 kali sehari iaitu pagi masa perut kosong, pastu sebelum tido. Ikut korang la...mcm mak sekali sehari ...itu pon kadang terlupa lupa...biasa la dah tuaa



Haa ni dia step2 nak minum ephyra....harus la mak jd model nye kan...tuan tanah katakan ^__^.rasa dia sedapp....tu yg mak lagi suka tu..


Sekarang ephyra ada keluarkan sabun dia tersendiri. Yang paling syoknya pasal sabun ni ialah dia boleh pakai untuk pencuci muka sekali cuci badan....wahhh syiokk 2 in 1 especially bg mak yg memang pemalass...nak cepat je...ye la anak dah 4 ni semua benda nak kena buat cepat...setakat 3 hari mak pakai sabun ni rasa ok..wangi dia pun just nice :)


comel tak? comel tak? hehehe

Insya Allah mak akan terus mengamalkan ephyra untuk supplement harian. Ye la mak yg dah 35thn meningkat usia ni perlu jaga kesihatan, Bukan remaja belia lagi dah pon...lagipon bukan untuk mak sorang tp utk org-org keliling yg mak sayang. Especially mak yang sekarang pegang byk 'cap' as a Mother for 4 children, A Wife, A Lecturer and A Student. wahhh lapp peluh jap...fiuhhh! Jadi mak mmg perlukan tenaga yg secukupnya nak uruskan semua dalam masa sama. So apa lagi uols jom cuba ephyra k ;-)

 Thank you ephyra for being there for me. :)

Byee until we meet again

Saturday, October 18, 2014

My 35th Birthday @ 15 Sept 2014

sebenarnye entry ni dah lama duduk dlm draft. Letak gambo pastu buat dekk...so hari ni mak rasa nak hapdet la pasal birthday mak yg 35thn hari tu...padahal cite dah basi dah pon...tp mak gedik gedik nak gak story....tak kira...hahahaha (what ever!)


apa pon kena la tayang muka gedik yg perasan muda remaja ni kan....puiihhh

Tahun ni (2014) mak diperanjatkan lagi sekali dengan kejutan yg best gilerr...dpt hadiah yg rasa mata nk terbeliak keluar pastu masuk balik...pak sarip suka nk bg tanjat tanjat tau....hehehe itu yg mak sayang tue...nak tgk hadiah sila la scroll ke bawah ye...bagi korang suprise plak hahahaha
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
--
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-

-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
--
-

-
-
---



tadaaaaaa....cantek tak cantek tak? heheheh...a women best friend...blink blink!
siap ada love lagi tu...terima kasih wahai suami ku...love u laaa..muahhh

pak sarip sorokkan rantai ni dalam almari baju skali dgn bunga ros sekuntum....mula2 tu bangun semayang subuh...rasa sentap gak sbb pak sarip tak wish pon birthday pagi tu....selalunya tiap tahun org pertama pak sarip la akan wish  tepat kul 12tgh mlm...tapi tahun ni tak....mak buat la muka sedih sbb ingat pak sarip dah lupa....yg pak sarip buat muka dekk je...sakit nawww hati ni...buat donno je la...so mak pun mcm biasa gi mandi, lepas mandi buka almari konon nak ambil baju...terus terpancar cahaya sinar dr dlm almari bersilau (itu ayat tambah :P) nampak hadiahh....ape lagi mak terus senyumm sampai ke telingaaa

melompat lompat la mak atas katil excited...bole imagine kan kan kan...peghakk mak ni. 

Pak sarip ckp hadiah birthday thn ni adalah tanda terima kasih mak atas pengorbanan melahirkan Harraz dn Rayyan ...ye la dah 2 anak jantan pak sarip kann...kiri kanan anak laki dia esok..dia mmg anak laki sayang lebihh....anak pumpuan sayang gak...tp biasa lahh laki kan...nak ada geng tgk bola sama2...mcm2 perancangan dia nak buat utk anak2 bujang dia ni esok....oklah bang...sama sama...moga diaorg jd anak2 yg soleh.....tanpe abg pon azie takkan dpt lalui semua ni...muahh love u...(dah dah ayat jiwang tu..kang ada yg muntah baca)

So dah mak pon masih coti jadi kitaorg berongeng laa celebrate birthday mak with the kids...harraz tinggal dgn bibik sbb kecik lg....takpe ye dik...tahun depan kita celebrate berenam ye syg...

As usual lunch tpt best...selalu nye makan kat chilis tp thn ni mak minta tukar tpt lain plak...asyik chilis je...so mak plan nak gi johnny rocket kat Avenue K. First time pergi mmg jakun gile....mana tak nyee...masuk je restaurant diaorg greet beramai menjerit "Welcome to Johnny Rocket!" tanjat mak fiuuhhh..

pastu tgh nak ambil order tu...tiba budak ambil order tu berjoget depan kitaorg sbb diaorg pasang muzik so diaorg sume kena berhenti terus berjoget.....si rayyan sofea yana ternganga tgk....hahaha lawakk

rupanye setiap 1/2 jam diaorg akan berjoget mengikut rentak muzik nak hiburkan org2 yg dtg makan kat situ...so terhibur la jugak

Pak sarip order burger ni....dia mmg hantu burger...hari hari mkn burger pon takpe....muka pon dah mcm burger opsss.....tak bole kutuk dlm entry ni...sbb pak sarip belanje birth gurl...kang tahun depan tak merasa dah...hehehe


Haa pak sarip bersama rayyan.....rayyan the chicky boy!

mak order chiken wing....siap diaorg lukis muka comel dlm tpt sos tu....sorang muka pak sarip sorang muka mak tak pakai tudung...suka hati laa korangg....


Haaa posing manja gituuuu...sila muntah hijo ye....


anak dara mak...sofe yana....dah besar dah diaorg.....alahaiii 

So here goes kisah birthday mak.....byeee



Thursday, October 16, 2014

Maternity leave going to the end

Yess exactly....huhuhu (mode sedih), actually maternity leave dah lama abis dah....Lagipon Harraz is already 3 month 1 week. Maternity leave is 3 mos...so mak decide to take another 11 days from my annual leave. Jadi mak akan masuk kerja after deepavali, so officially on the 27th Oct back to work.

Berat hati nak start keje sebenarnye. Biasa la as a mother memang kita rasa nak sentiasa berada di sisi anak especially baby lagikan. Naluri seorang ibu. After since giving birth to Harraz mak sentiasa berada disisi...so much on bonding time especially bila mak breastfeed harraz, I can feel the love flowing inside of him. The smell of him rasa tenanggg...tgk muka haraz bile tido rasa sebak hati...:( Biasalah mak emo

Not for harraz only. Sejak mak cuti lama ni, mak banyak spend quality time with the gurls and rayyan. We had much fun the whole day. playing around...gomol..main kejar2...baca buku cite. Masak every single day dan tgk diaorg makan...mmg ikut lagi meletih kan dari pergi keje...tp berbaloi sebab melihat anak di depan mata is the valuable time ever. Tapi kalau keje tu masa tu ada limited sket...balik rumah je dah letihh


Tp apa kan daya mak kena keluar keje demi mencari rezeki untuk keluarga membantu pak sarip. Dengan perbelanjaan masa skang ni yg sooo demanding...memang tak cukup kalo sorang je keje...dengan anak yg dah ramai skang. (perasan anak ramai kan) well 4 is enough for me. Sekarang nilai duit tinggi. RM50 pon dah rasa mcm RM5 je skang. duit mcm airr jee keluar. Mana ada mak yang tak nak jaga anak sendiri kan, sudah tentu setiap ibu-ibu yg bekeja di luar sana nak jadi housewife sepenuh masa menjaga anak sendiri. Jaga sendiri lagi puas hati. hurmmmm....

Tp apa pon mak masih bersyukur dan happy sebab keje mak sekarang as a lecturer is the best job I ever had since. TEACHING is my passion...mak suka mengajar...suke membebel...suka budak2....suka tgk muka student faham apa kita ajar....suka tgk student convocation naik pentas ..rasa kepuasan...suka environment kolej...suka everything about academic. Itu sebab mak sanggup pecah perah otak sambung masters ni, Insya Allah ada rezeki nak sambung PHD plak (verangan la kann)  Mak ngan pak sarip selalu la borak, berangan kalo pak sarip kaya laa kan..mak nak jadi housewife jaga anak, sambil tu dpt focus masters, dalam masa sama buka pusat tuisyen sendiri, so kalau ada masa terluang nak pergi mengajar..Pusat tuisyen tu akan turun menurun dari anak  cucu cicit nanti...wahhh bestnyeee ..Cita-cita tu kena adala kan...berdoa la suatu hari nanti akan jadi kenyataan. ~ameen :)


Ok dah dah lah tu berangan azie oiii...back to reality. Ok mak pon dah prepare semua keperluan untuk harraz bile start keje nnt. Stock susu pun dah standby...sampai bising la pak sarip kalo beli lauk basah takde tpt nak letak dekk susu mak yg melambak dlm peti tu...ye la tak sedar peti ais kecik kan...mula la mak buat muka sentap ckp..."beli la peti ais lagi satu"....ingat nak buat stok susu tu senang...berpeluh peluh mak nak ikut time nak pump susu tau.

Harraz ni sejak dah 3 bulan ni dah byk peel...dah kenal org...org tak kenal dukung terus menangis...kalau tak nampak batang hidung mak je meraung melalak menjerit mcm kena cubit...ingat kan nak susu ke ape...bekejar la mak nak bg susu...rupanye tak nak susu pun....nak mak ada sebelah...nk tgk muka mak..sambil gelak2 main....kalo tido tu port paling fav bawah ketiak mak ni haa...sanggup dok bwh ketiak mak yg masham ni smp ke pagi tak berdehek langsung...kalo mak mengalih bdn je...mula lah mengelesat tak selesa...adoii ...lotih...mmg anak manja...anak bongsu la katakan...auwww kalau org dgr perli "bongsu laa sgt kan! kang thn depan ckp opss tersashul" ehh betul laa...mak nak tutup kedai ...umur pon dah bape dah...ada hati nak beranak lagi. Cukup la dh dpt 2 pasang ni dah bersyukur...tp kalo keje tuhan Walahualam...mak terima dah rezeki (sambil urut dada tarik nafas)
video


Nahh mak belanja video harraz yg ciut the max....hahaha puji anak sendiri. Okla uolss...nanti mak dah start keje ni rasa dah slow untuk hapdet blog ni..tambah skang mak tgh nak siapkan thesis masters mak yg penuh cabaran..pfft!.

Insya Allah kalau semua ok tahun depan bulan feb masters mak akan tamat...doakan mak ye...byeee love u alls muahhh



Wednesday, September 03, 2014

1st Sept 2014 Trip to Zoo Negara

Hari ni mak nak story pasal geng pengembara ke zoo negara yg sengkang kang kera je dari rumah. Jln kaki pon boleh sampai. Hover kan!

Ok sebenarnye dah bertahun tahun mak tak jejak kaki ke zoo negara ni. Lalu je hari-hari tapi tak de rasa nak singgah. sbb dah tua tua ni rasa kureng kut. Budak2 yg beria nak pergi. Last diaorg pergi masa diaorg tadika itu pun rombongan sek yg bawak. Sofea ngan yana asal lalu je zoo pujuk mak nak pergi zoo, nak pergi zoo adoii letihh... dari hari ke hari pastu dari bulan ke bulan sampai tahun ke tahun macam2 alasan mak bagi. Mula mak ckp mak weekand nak kena pergi sek (UTM ada kelas masters) pastu alasan 9 bulan pregnant rayyan letih tak larat pastu alasan pantang...pastu alasan rayyan kecik lagi...pastu pregnnt balik harraz tak larat pastu pantang balik. kan bejelar jelar alasan mak tu kan..

Yang buat mak tersentuh sgt bile sofea bawak kuar duit raya dia tunjuk kat mak buat ayat sedih ckp..
Sofea: Umi, ambil la duit raya kakak ni. 
Mak: Nape kakak nk bg duit raya kakak ni?
Sofea: Kakak nak belanja umi, abah ngan adik2 pergi zoo.
Mak: Nape akak nak belanja plak?
Sofea: Kesian umi keje keras nak cari duit utk kakak. Jd kakak nak balas jasa umi bwk umi g jalan2 ngan abah pegi zoo.
Mak: "speechless" terus hug sofea...huhu :( (padahal faham sgt ayat sedih  nak pergi zoo sgt la kan...nak bagi mak saiko)

Adoiii kesian nyee tgk diaorg..rasa bersalah sgt2.. ok ok ..mak pun terus set hari isnin tu pergi zoo. Mak budget mesti sesak hari sabtu ahad org cuti, lagipon isnin pun cuti carryfoward sbb merdeka yg ke 57. Harraz tinggal dengan bibik kat rumah. Harraz kecik sgt tak sesuai nak pergi zoo...takut benda halus...lagi pon panas terik...tp pelik ada gak yg bawak baby kecil pergi zoo...nangiss jee baby tu..kesiann...hurmm ikut org la kan...

So pagi2 buta mak masak nasi goreng bawak bekal. Tau makanan dlm zoo tu mahal2. tepat kul 9.00 pagi dah terpacak depan pintu pagar zoo wahhh penuh semangat.

Masuk2 je zoo ada org offer utk ambil gambar free kalo berminat baru boleh pergi kedai dia utk printout. size 6R 3 keping rm50 lepas tu cuci kepingan yag seterusnya jd rm10 sekeping. Ok ambik! 6 keping mak ambil jd semua RM80

mcm2 gaya posing la kan...rayyan pun sporting ikut posing. Suruh buat bunyi lion dia pun buat roarrrr! comelll 

Suruh buat tekejut buat laa....pak sarip pon buat la...rayyan takde perasaan fine!

Yang ni dia suruh buat gaya tembak pistol...rayyan tak reti so dia angkat je la sume jari dia...ikut la nak oii. 

 Yang ni dia suruh ckp horey! si rayyan baru ckp Hoo dah snap...tp sebab mak nmpk ciut mak ambil gak la


 Berjalan tawaf 2 kali kat zoo. Tak masuk pun tempat panda sbb kena extra charge plak nak tgk panda...mahal plak tu...lagi pon tgk org beratur pjg lebar semata2 nak tgk panda...tak minat la...lg pon budak2 tak minat sgt panda...yg minat elephant...selamat jimat duit paks sarip...hihi

Diaorg berjaya pow pak sarip topi panda yg comel ni...ckp "umi panas laa....kalau ada topi kan best!" amboii pandai ayat berkias kan...ok laa nak oii 

Mak suka kura2...tu yg snap gamba ngan kura2 tp ni kura kura besar panggil ape ntah tak ingat

 
Ni gara2 kena cabar ngan pak sarip. Kalau berani pegang ular dan bergambar nnt pak sarip belanja makan chilis...wahh mak ngan menggigil sanggup laa...makan punye hal. Kesian budak2 mak paksa sama...rayyan ngan pak sarip dah lari jauh...eeee...laki lg penakut cett!

Sofea suka dear....dok lama kat sini...siap bg makan...menjerit2 laa dia kat situ kan...excited sgt 


Burung apa ntah ni....panehh btul...bergelen gelen air minum... 

haaa ni fav rayyan...elephant....dekat 1/2 jam kat sini je...dia tenungg je elephant mcm kekasih...ajak jln tak nak...nak ngadap jee...siap buat bunyik smp terpecik air liuq...eee....

Tgk la tu rayyan ajak bergamba pon xde perasaan. Tak nak lepas mata dgn kekasih hati si elephant....pfft!

Balik rumah kul 7ptg...mak oiii lama 10 jam kat zoo...tgk persembahan smp 2 kali lah...balik terus flat penat....apa pon kitaorg berpuas hati...dan happy sgt dpt g zoo...5 tahun lagi kita pergi zoo balik ye nak...hihihi

Okla ini la overall story geng pengembara kami ke zoo. byeee

Wednesday, August 27, 2014

My 49 Days Maternity leave


 Ohhhh tidak! dah 49 hari dah lepas mak beranakan si Harraz....cepat je masa berjalan uolss!

Kemain la ko ni azie oiii. Masa nak tunggu abih pantang 45 hari dok memekak rasa lama sangat...bila dah abih pantang ckp la masa cepat berjalan plak...ngade ngade la mak ni kan!

Yeayy dah merdeka!! No more batik...no more bengkung, no more stokin..no more singgang. no more ikan bilis lada hitam erk! Walaupun dah abih pantang byk lagi mak still jaga tau. Tak minum ais, makanan yg berangin. Fikir Harraz nyusu badan kesian kembung kang. Yang susahnya mak nanti tgk harraz tak selesa nangiss je...haru mak nanti

Mujur cuti 90 hari, lama lah mak dpt menggomol Harraz puas puas. Terima kasih lah TM sbb skang bagi maternity leave 3 bulan. Memang puas la mak nak berjimba berehat. Kalau bersalin anak2 yg dulu cuti 2 bulan je...kejap bebenor rasa...kelam kabut mak nak buat stok susu, masa tu nak cari pengasuh, masa tu nak latih baby isap botol...mmg meraung menjerit nak masuk keje balik.

Rasanya kalau harraz 3 bulan nanti confident sikit nak tinggalkan dia dgn bibik sbb dah besar, badan dah keras sket. Kalau baby 2 bulan rasa mcm kecil, lembik bebenor nak tinggalkan. Tu yg perasaan masuk opis hari pertama kerja tu rasa tak senang duduk fikir anak kat umah. Pandai la mak nak cover kan..padahal ckp je lah malas nak keje...hehehe.

Oklah sementara mak tgh cuti ni mak akan guna masa yg ada dgn sebaik mungkin. Spend masa dgn anak2...tgk buku sek sofea yana buat ulang kaji sama2. Masak hari2 untuk diaorg....wahh mak mithali sgt la kan :p

ini la keje mak setiap masa mencium cium si harraz. Tak puas rasanye...bau wangii....Rasa nak kunyah jee...sedap sgt bau.....gerammmm ok...cannot help it

Budak kecik ni dah masuk 50hari ni suara kemain kuat la melalaknyee.....terus gear 5 la dia kalo nangis....bingit telinga mak ok! Masa dlm pantang kejenye tidoo je...skang ni nak ajak tido kemain payah dh...ajak main je...penat main melalak...aduii ni yg nak kena cari puting ni. Tp takpe sabo sabo...tak nak ajar pakai puting dulu....nnt tak encem la anak mak kalo dok berputing je kang.

Anak dara mak ni mmg suka la bile mak tak keje....suka la diaorg ajak mak main...mak melayan diaorg bergossip pasal kwn sek diaorg....pegi sek mak hantar ..balik sek mak ambil...siap ngade2 nak suap makan...suruh pakaikan baju sek...bawak bekal gi sek...main masak2....layan kan je laa...tapi kalu diaorg buat perangai, tukar hijau (hulk) gak mak ni. Ye laa selalu bergaduh je...pastu dok ngadu menyalah kan masing2. Mmg kalo  blok umah mak ni...rumah mak laa yg paling bising, mcm anak 10 pfft!

 
Haaa...mak masa hari yg ke 44 pantang, hari yg terakhir pantang, mak berurut sekali dengan Harraz, biasa org panggil urut penutup. Harraz suka sgt kena uli uli...urut manja2 je tu...bg dia selesa. Tukang urut mak ni mmg best. urut smp 2jam lebih sampai tertido tido la mak dibuat nye syiokk je...,tapi time mak kena sengkak (angkat rahim) tu, mak oiiii sakit nye tuhan je yg tau...masa sengkak tu mmg terasa rahim tu naik ke tpt asal...siap ada bunyi.....lepas sengkak tu baru laa mak rasa legaa...bdn rasa ringan...mata pon nmpk terang...fiuhhh!!...sengkak ni mmg dah nak abih pantang baru boleh buat. sbb masa tu rahim kita dah kecut elok...dalaman kita pun dah sihat...so mmg sesuai la utk bersengkak. Lain bg ibu yg bersalin czer ambil masa yg lama sket utk buat sengkak sbb takut kesan jahit kat rahim tak baik lagi. Dah btul2 baik baru boleh sengkak. Mak lepas ni akan terus urut sebulan atau 2 bulan sekali smp la setahun sbb walaupun rahim kita dah naik. Bila kita buat keje berat skit boleh turun balik. sbb kita baru bersalin kan....dalaman kita masih tak kuat. Tambah mak dah beranak 4 plus faktor umur so kena jaga lebih. 

Mak abis je pantang mak terus meronggeng, kebetulan kawan mak moon ajak pegi birthday anak dia yg pertama iskandar, dah besar dah anak bujang moon kejap je dh 9 thn. Seronok la mak dpt berjln...dpt makan best. Makan nasi dagang moon yg sedap itu...mmg superb...siap tambah 2 kali ok. Moon baik hati, tau mak tak minum ais buat kan mak air panas...love u la moon. Moon nie best friend mak dari mak bujang lagi. kawen tahun sama...mengandung tahun sama..tpt mak kongsi citer suka duka. auww jiwang!
thanks moon ajak mak dtg...seronok dpt jumpa kengkwn lama mommies fotopage dulu. Dapat jumpa Filla yang dah jd blogger yg terkenal skang (proud of her). Walaupon glemer ala ala retis, very the bz women, Filla is still the same...friendly and masih gila2. Dpt jumpa kejap je hari tu

Fara, Mai & Lenny pun ada. Tak cukup corum sbb ila takde tak dapat join sbb pergi melaka. Fara (mak yong) dari temerloh, pahang dtg dari jauh semata2 nak jumpa kengkwn. walaupun sarat2 still dpt dtg. Mai ngan lenny lambat sket sampai. Apapon It's really great to see u guys. borak gelak makan, borak gelak makan itu la keje kitaorg hari tu. Laki masing2 bagi peluang pd bini jumpa kengkwn. Walaupun kitaorg haluan lain2 tp bila jumpa sekali sekala mcm ni rasa happy sgt. Pak sarip  sporting giler sbb amat memahami mak yg baru keluar dari sangkar rasa bebas lupa diri kejap. I lap u la bang...muahh

Balik dari rumah moon sebelum masuk keta sempat posing beramai2. Tapi muka harraz tak muat masuk gambar. Nampak hidung je. Mak pun dok pujuk la pak sarip utk beli monopod. Dah trend skang org guna monopod ambik gamba 'wefie' ni. Dah mak ni kaki bergambo kan.....beli ye bang beli ye...abg kan baik hati...encem... budiman..I tau u silent reader I (sambil kelip mata laju laju) hehehe


Btw, Hari ni mak jumpa kengkwn belaja master mak kat utm. Diaorg cuti hari ni sbb nak present projek 1, dah alang2 tu catchup kejap. Asalnye diaorg nak jumpa harraz tp sebelum tu ajak makan KFC kat giant permata. Borak punye borak tak sedar dah lambat sbb diaorg kena pergi UTM balik sbb nak kena jumpa lecturer (supervisor) utk pembetulan projek1.


Ni la dia adik2 comel mak,  Nabila & Sue. Diaorg berdua ni single and available tau. Kalo berminat boleh interview dgn mak ok. Jeless laaa diaorg dah nak abih dah master. Tinggal la mak terkontang kanting lepas ni. Takpe la...mak akan teruskan jua perjuangan yg belum selesai...wahh ayat! Sem baru 8hb september ni. So harap uols doakan mak masih terang hati lagi ye nak belaja. Walaupun urat mak dah byk yg putus ni..huhuhu...kekadang boleh dtg blurr yg melampau..sape yg rapat ngan mak faham la

okla need to go...harraz dah melalak byeee see u

Wednesday, August 13, 2014

Harraz @ 1month old


      Seperti biasa bila dah masuk sebulan kena la mak ngan pak sarip bawak Harraz untuk immunization 1 bulan iaitu untuk Hepatitis B(2). Yang Hepatitis B(1) dan BCG dah buat masa lahir hari tu. Appointment dengan Paediatirc kat Ampang Puteri iaitu Dr. Nomee Ashikin. Dr ni memang kami dah biasa dari dulu. Kalau anak2 mak kena warded kat ampang puteri memang Dr Nomee laa kami request. Dr nye lembut kaya dengan senyuman. Budak2 pun suka dan tak rasa takut terutamanya bile nak kena inject.
Mak memang excited la nak pergi. Sebab nak tahu progress perkembangan harraz, dalam masa sama mak suka la dapat keluar rumah kejap...tgk dunia luar....dapat keluar rumah tu yg paling excited sebenarnya.

So pepagi mak bangun mandi.. bertungku...pakai corset....sapu minyak panas...bersiap....pakai stokin. Pastu siapkan Harraz plak. Hantar budak2 pergi sekolah terus pergi ke hospital. Jalan slow-slow sbb masih dlm pantang kan....padahal nak berjalan laju boleh je..terpaksa la berlakon sbb pak sarip bising kang....dia lebih hover jaga mak dlm pantang.....tensen mak tau!

Tak lama la kitaorg tunggu turn nak jumpa dr. Alhamdulillah dr check Harraz semua normal tiada masalah syukur. Kuning ada sket je lagi...

Tu lah dia...bile mak minta pak sarip ambil gamba....hasilnya mcm ni la...gamba buntot yg dia tangkap...padahal suruh ambil gamba anak...tu la kalau harap laki kan....hmmmm takpe la...asal mau ambik gamba pon bersyukur dah ppftt!!

Apa pon development assessment baby untuk yg 1st month ni mmg in detail. Semua dia check nye.....dekat sejam untuk physical examination je baru.  Belum injection lagi tu....mmg puas la dr ulit si harraz. Chek jantung, paru2, mata, mulut, hidung, abdomen, kaki hampir semua la....siap terkentut kentut la harraz kat muka dr....mujur la muka ko comel dik...kalo org tua yg kentut dah lama kene penyepak.....Harraz pon behave tak nangis sbb mak dah puas nyusukan dia sebelum jumpa dr. 

Semua rekod di update dalam health booklet ni. Pastu buku ni boleh di bawak balik. Next appointment bawak je la buku ni balik. Senang keje mak kan...buku nye comel plak tu. Mak yang poyo siap balut plastic mcm buku sekolah, pakai lebihan sofea yana punye pembalut. Biasa la mak yg hover
So mana yang dia tanda right tu kira bagus la. Yang paling mengejut kan berat si harraz. Masa lahir 2.7kg je tp dalam masa sebulan berat melonjak ke 4.3kg, 1.6kg naik...perhh boleh tahan ko dik! Hasil susu lemak bercream mak ko ni la kan...dah mcm panda bear mak ko keje kan...kuat nyusu...siap 2 jam bgn nk susu....huhuhu
Tp tgk harraz takde la tembam sgt pon...tp ada lah berisi sket dari dulu...masa lahir kecil halus jee...nk dukong pon takut....muntot pun takde. jari panjang-panjang..tp skang dah naik la sket. Tinggi harraz pon naik, masa lahir 49cm skang dah 52cm. Alhamdulillah pembesaran harraz begitu baik. Rezeki Allah susu mak pun banyak siap dah buat stok. Mak doakan semoga Harraz akan terus membesar dengan sempurna. 

Sunday, August 10, 2014

Open House Sana Sini...huhuhu


Sedih..sentap.....sob sob sob...di bulan syawal...ramai org bergembira pergi open house sana sini.....jumpa rakan taulan, sanak saudara sahabat handai....makan best best...kekadang mak termimpi makan lemang dengan rendang...bangun2 tido meleleh air liuq basi tauu :(

Mak ni stay je la rumah...bawak-bawak sedar diri yg masih dalam pantang mode. Tak yah nak berangan nak beraya la kan...padahal jemputan banyak...pak sarip je la pergi bawak anak2.....what the fishhh!!! 
Dah masuk 33 hari mak berpantang. Dah rasa lama bebenorr dah....tak sabar nak tunggu lagi 12 hari.... Ikutkan hati memang nak pergi beraya....pak sarip ajak gak....ckp duduk je...jgn makan.....eeee....mana boleh mcm tu....buat mak terseksa zahir dan batin ok! Tambah sekarang dah rasa sihat...rasa dah boleh berlari. Jahit semua dah okey....bdn dah rasa segar....tp pantang 45 hari kena teruskan sampai habis. Takpe laa...kalau 33 hari boleh tunggu takkan lagi 12 hari ni je lagi takkan tak boleh bersabar kan...(ayat sedapkan hati sambil urut dada tarik nafas panjangggg). Nasib la rancangan TV semua best2 so takde la mak jemu dok rumah....hari2 mkn lauk ikan bilis, singgang...mak ni bab pantang ni memang penakut nak makan sebarang....apa ntah lagi nak langgar pantang larang....kalau stokin tu mmg sentiasa la di kaki...nak masuk toilet buang air kecik pon berstokin ok. Pakai bengkung siang malam..cuma dah penghujung ni takde la nak berpilis param dah....pakai lotion panas tu kat perut dan kaki...nanti pantang hari ke 40 baru urut penutup atau org panggil sengkak. Gerun oo nak sengkak...lepas berurut satu badan last akan di angkat rahim ke tpt asal...lepas tu...baru laa rasa ringgan....mata pon terang. So selagi tak 45 hari ni...takyah laa nak gatal lasak2 nak berjalan sana sini...(peringatan untuk diri sendiri) sabar ye azie oiiii. Lagipon mak rasa mak dah tak nak beranak dah lepas ni, so mak pantang la betul2. Dah nak tutup kedai..hehehe

Uniform mak dalam pantang standard la...stokin, batik, bengkung ngan t-shirt...huhuhu...mmg takde selera la org tgk mak...kusam masai...mujur bibik ada utk ikat bengkung ketat2 hari hari...kalau nak suruh pak sarip mmg payah laa....ikut mood dia la kalau nak buat. Rasa pantang kali ni mmg pantang betul2...bukan mak nak ckp dulu tak pantang betul betul..masih berpantang gak,  tp masa pantang anak yg dulu masa pantang masih buat keje rumah sket2....Sejak ada bibik ni...semua keje umah dia buat...mmg mak relaks 100%

Siap la uolss lepas ni abis pantang...mak pasang badan balik....auwww (sambil libas rambut)

Demi nak sihat untuk jangka panjang mak follow laaa pantang larang org tua tua suruh....mungkin sekarang tak nampak kesan...takut di hari tua esok...huhuhu...sakit bdn...sakit lutut laa....sakit angin...tak nak laa....
 


















Tengok abg rayyan pon semakin serasi dengan kehadiran Harraz. Nampak big boy dah rayyan sekarang. Harap kasih sayang abg ngan adik akan terus sampai ke besar. K.Long ngan K.Ngah jgn ckp la...dok mencium adik dia selalu sangat sampai mak marah2....rimas plak...ape nak buat dah diaorg sayang adik dia kan...yang adik dia cool jer bile akak2 menggomol....hehehe

Kengkawan mak..kengkawan pak sarip yang datang melawat....sekali beraya.
Pada moon, lenny & ila...terima kasih uolls sudi dtg lawat mak and Harraz...merasa la mak beraya.....org dtg umah...bersembang...bergossip.. mak pon tukar uniform nak pakai baju raya...hehehe..ye la sekali sekala nak rasa suasana raya pakai baju raya sume..hehehe

Raya nie 2 jejaka idaman mak ni mmg seronok la beraya pakai sedondon kan...jeles mak ok...sofea yana mmg susah nak ajak bergamba skang....Apa pun tahun ni sejak takde gambo raya satu keluarga. Pak sarip bawak la kitaorg family pergi studio (kedai gambar)... ambil gambar raya bersama ahli baru iaitu Harraz...lepas 2 minggu siap la gambar raya kitaorg ...nanti mak share ye.....weeee...tak sabar nak tengok hasilnya....seronok sgt!

Oklaaa...abis sesi luahan isi hati.....nak tidoo...byeee