Keblinger

Keblinger

Wednesday, September 03, 2014

1st Sept 2014 Trip to Zoo Negara

Hari ni mak nak story pasal geng pengembara ke zoo negara yg sengkang kang kera je dari rumah. Jln kaki pon boleh sampai. Hover kan!

Ok sebenarnye dah bertahun tahun mak tak jejak kaki ke zoo negara ni. Lalu je hari-hari tapi tak de rasa nak singgah. sbb dah tua tua ni rasa kureng kut. Budak2 yg beria nak pergi. Last diaorg pergi masa diaorg tadika itu pun rombongan sek yg bawak. Sofea ngan yana asal lalu je zoo pujuk mak nak pergi zoo, nak pergi zoo adoii letihh... dari hari ke hari pastu dari bulan ke bulan sampai tahun ke tahun macam2 alasan mak bagi. Mula mak ckp mak weekand nak kena pergi sek (UTM ada kelas masters) pastu alasan 9 bulan pregnant rayyan letih tak larat pastu alasan pantang...pastu alasan rayyan kecik lagi...pastu pregnnt balik harraz tak larat pastu pantang balik. kan bejelar jelar alasan mak tu kan..

Yang buat mak tersentuh sgt bile sofea bawak kuar duit raya dia tunjuk kat mak buat ayat sedih ckp..
Sofea: Umi, ambil la duit raya kakak ni. 
Mak: Nape kakak nk bg duit raya kakak ni?
Sofea: Kakak nak belanja umi, abah ngan adik2 pergi zoo.
Mak: Nape akak nak belanja plak?
Sofea: Kesian umi keje keras nak cari duit utk kakak. Jd kakak nak balas jasa umi bwk umi g jalan2 ngan abah pegi zoo.
Mak: "speechless" terus hug sofea...huhu :( (padahal faham sgt ayat sedih  nak pergi zoo sgt la kan...nak bagi mak saiko)

Adoiii kesian nyee tgk diaorg..rasa bersalah sgt2.. ok ok ..mak pun terus set hari isnin tu pergi zoo. Mak budget mesti sesak hari sabtu ahad org cuti, lagipon isnin pun cuti carryfoward sbb merdeka yg ke 57. Harraz tinggal dengan bibik kat rumah. Harraz kecik sgt tak sesuai nak pergi zoo...takut benda halus...lagi pon panas terik...tp pelik ada gak yg bawak baby kecil pergi zoo...nangiss jee baby tu..kesiann...hurmm ikut org la kan...

So pagi2 buta mak masak nasi goreng bawak bekal. Tau makanan dlm zoo tu mahal2. tepat kul 9.00 pagi dah terpacak depan pintu pagar zoo wahhh penuh semangat.

Masuk2 je zoo ada org offer utk ambil gambar free kalo berminat baru boleh pergi kedai dia utk printout. size 6R 3 keping rm50 lepas tu cuci kepingan yag seterusnya jd rm10 sekeping. Ok ambik! 6 keping mak ambil jd semua RM80

mcm2 gaya posing la kan...rayyan pun sporting ikut posing. Suruh buat bunyi lion dia pun buat roarrrr! comelll 

Suruh buat tekejut buat laa....pak sarip pon buat la...rayyan takde perasaan fine!

Yang ni dia suruh buat gaya tembak pistol...rayyan tak reti so dia angkat je la sume jari dia...ikut la nak oii. 

 Yang ni dia suruh ckp horey! si rayyan baru ckp Hoo dah snap...tp sebab mak nmpk ciut mak ambil gak la


 Berjalan tawaf 2 kali kat zoo. Tak masuk pun tempat panda sbb kena extra charge plak nak tgk panda...mahal plak tu...lagi pon tgk org beratur pjg lebar semata2 nak tgk panda...tak minat la...lg pon budak2 tak minat sgt panda...yg minat elephant...selamat jimat duit paks sarip...hihi

Diaorg berjaya pow pak sarip topi panda yg comel ni...ckp "umi panas laa....kalau ada topi kan best!" amboii pandai ayat berkias kan...ok laa nak oii 

Mak suka kura2...tu yg snap gamba ngan kura2 tp ni kura kura besar panggil ape ntah tak ingat

 
Ni gara2 kena cabar ngan pak sarip. Kalau berani pegang ular dan bergambar nnt pak sarip belanja makan chilis...wahh mak ngan menggigil sanggup laa...makan punye hal. Kesian budak2 mak paksa sama...rayyan ngan pak sarip dah lari jauh...eeee...laki lg penakut cett!

Sofea suka dear....dok lama kat sini...siap bg makan...menjerit2 laa dia kat situ kan...excited sgt 


Burung apa ntah ni....panehh btul...bergelen gelen air minum... 

haaa ni fav rayyan...elephant....dekat 1/2 jam kat sini je...dia tenungg je elephant mcm kekasih...ajak jln tak nak...nak ngadap jee...siap buat bunyik smp terpecik air liuq...eee....

Tgk la tu rayyan ajak bergamba pon xde perasaan. Tak nak lepas mata dgn kekasih hati si elephant....pfft!

Balik rumah kul 7ptg...mak oiii lama 10 jam kat zoo...tgk persembahan smp 2 kali lah...balik terus flat penat....apa pon kitaorg berpuas hati...dan happy sgt dpt g zoo...5 tahun lagi kita pergi zoo balik ye nak...hihihi

Okla ini la overall story geng pengembara kami ke zoo. byeee

Wednesday, August 27, 2014

My 49 Days Maternity leave


 Ohhhh tidak! dah 49 hari dah lepas mak beranakan si Harraz....cepat je masa berjalan uolss!

Kemain la ko ni azie oiii. Masa nak tunggu abih pantang 45 hari dok memekak rasa lama sangat...bila dah abih pantang ckp la masa cepat berjalan plak...ngade ngade la mak ni kan!

Yeayy dah merdeka!! No more batik...no more bengkung, no more stokin..no more singgang. no more ikan bilis lada hitam erk! Walaupun dah abih pantang byk lagi mak still jaga tau. Tak minum ais, makanan yg berangin. Fikir Harraz nyusu badan kesian kembung kang. Yang susahnya mak nanti tgk harraz tak selesa nangiss je...haru mak nanti

Mujur cuti 90 hari, lama lah mak dpt menggomol Harraz puas puas. Terima kasih lah TM sbb skang bagi maternity leave 3 bulan. Memang puas la mak nak berjimba berehat. Kalau bersalin anak2 yg dulu cuti 2 bulan je...kejap bebenor rasa...kelam kabut mak nak buat stok susu, masa tu nak cari pengasuh, masa tu nak latih baby isap botol...mmg meraung menjerit nak masuk keje balik.

Rasanya kalau harraz 3 bulan nanti confident sikit nak tinggalkan dia dgn bibik sbb dah besar, badan dah keras sket. Kalau baby 2 bulan rasa mcm kecil, lembik bebenor nak tinggalkan. Tu yg perasaan masuk opis hari pertama kerja tu rasa tak senang duduk fikir anak kat umah. Pandai la mak nak cover kan..padahal ckp je lah malas nak keje...hehehe.

Oklah sementara mak tgh cuti ni mak akan guna masa yg ada dgn sebaik mungkin. Spend masa dgn anak2...tgk buku sek sofea yana buat ulang kaji sama2. Masak hari2 untuk diaorg....wahh mak mithali sgt la kan :p

ini la keje mak setiap masa mencium cium si harraz. Tak puas rasanye...bau wangii....Rasa nak kunyah jee...sedap sgt bau.....gerammmm ok...cannot help it

Budak kecik ni dah masuk 50hari ni suara kemain kuat la melalaknyee.....terus gear 5 la dia kalo nangis....bingit telinga mak ok! Masa dlm pantang kejenye tidoo je...skang ni nak ajak tido kemain payah dh...ajak main je...penat main melalak...aduii ni yg nak kena cari puting ni. Tp takpe sabo sabo...tak nak ajar pakai puting dulu....nnt tak encem la anak mak kalo dok berputing je kang.

Anak dara mak ni mmg suka la bile mak tak keje....suka la diaorg ajak mak main...mak melayan diaorg bergossip pasal kwn sek diaorg....pegi sek mak hantar ..balik sek mak ambil...siap ngade2 nak suap makan...suruh pakaikan baju sek...bawak bekal gi sek...main masak2....layan kan je laa...tapi kalu diaorg buat perangai, tukar hijau (hulk) gak mak ni. Ye laa selalu bergaduh je...pastu dok ngadu menyalah kan masing2. Mmg kalo  blok umah mak ni...rumah mak laa yg paling bising, mcm anak 10 pfft!

 
Haaa...mak masa hari yg ke 44 pantang, hari yg terakhir pantang, mak berurut sekali dengan Harraz, biasa org panggil urut penutup. Harraz suka sgt kena uli uli...urut manja2 je tu...bg dia selesa. Tukang urut mak ni mmg best. urut smp 2jam lebih sampai tertido tido la mak dibuat nye syiokk je...,tapi time mak kena sengkak (angkat rahim) tu, mak oiiii sakit nye tuhan je yg tau...masa sengkak tu mmg terasa rahim tu naik ke tpt asal...siap ada bunyi.....lepas sengkak tu baru laa mak rasa legaa...bdn rasa ringan...mata pon nmpk terang...fiuhhh!!...sengkak ni mmg dah nak abih pantang baru boleh buat. sbb masa tu rahim kita dah kecut elok...dalaman kita pun dah sihat...so mmg sesuai la utk bersengkak. Lain bg ibu yg bersalin czer ambil masa yg lama sket utk buat sengkak sbb takut kesan jahit kat rahim tak baik lagi. Dah btul2 baik baru boleh sengkak. Mak lepas ni akan terus urut sebulan atau 2 bulan sekali smp la setahun sbb walaupun rahim kita dah naik. Bila kita buat keje berat skit boleh turun balik. sbb kita baru bersalin kan....dalaman kita masih tak kuat. Tambah mak dah beranak 4 plus faktor umur so kena jaga lebih. 

Mak abis je pantang mak terus meronggeng, kebetulan kawan mak moon ajak pegi birthday anak dia yg pertama iskandar, dah besar dah anak bujang moon kejap je dh 9 thn. Seronok la mak dpt berjln...dpt makan best. Makan nasi dagang moon yg sedap itu...mmg superb...siap tambah 2 kali ok. Moon baik hati, tau mak tak minum ais buat kan mak air panas...love u la moon. Moon nie best friend mak dari mak bujang lagi. kawen tahun sama...mengandung tahun sama..tpt mak kongsi citer suka duka. auww jiwang!
thanks moon ajak mak dtg...seronok dpt jumpa kengkwn lama mommies fotopage dulu. Dapat jumpa Filla yang dah jd blogger yg terkenal skang (proud of her). Walaupon glemer ala ala retis, very the bz women, Filla is still the same...friendly and masih gila2. Dpt jumpa kejap je hari tu

Fara, Mai & Lenny pun ada. Tak cukup corum sbb ila takde tak dapat join sbb pergi melaka. Fara (mak yong) dari temerloh, pahang dtg dari jauh semata2 nak jumpa kengkwn. walaupun sarat2 still dpt dtg. Mai ngan lenny lambat sket sampai. Apapon It's really great to see u guys. borak gelak makan, borak gelak makan itu la keje kitaorg hari tu. Laki masing2 bagi peluang pd bini jumpa kengkwn. Walaupun kitaorg haluan lain2 tp bila jumpa sekali sekala mcm ni rasa happy sgt. Pak sarip  sporting giler sbb amat memahami mak yg baru keluar dari sangkar rasa bebas lupa diri kejap. I lap u la bang...muahh

Balik dari rumah moon sebelum masuk keta sempat posing beramai2. Tapi muka harraz tak muat masuk gambar. Nampak hidung je. Mak pun dok pujuk la pak sarip utk beli monopod. Dah trend skang org guna monopod ambik gamba 'wefie' ni. Dah mak ni kaki bergambo kan.....beli ye bang beli ye...abg kan baik hati...encem... budiman..I tau u silent reader I (sambil kelip mata laju laju) hehehe


Btw, Hari ni mak jumpa kengkwn belaja master mak kat utm. Diaorg cuti hari ni sbb nak present projek 1, dah alang2 tu catchup kejap. Asalnye diaorg nak jumpa harraz tp sebelum tu ajak makan KFC kat giant permata. Borak punye borak tak sedar dah lambat sbb diaorg kena pergi UTM balik sbb nak kena jumpa lecturer (supervisor) utk pembetulan projek1.


Ni la dia adik2 comel mak,  Nabila & Sue. Diaorg berdua ni single and available tau. Kalo berminat boleh interview dgn mak ok. Jeless laaa diaorg dah nak abih dah master. Tinggal la mak terkontang kanting lepas ni. Takpe la...mak akan teruskan jua perjuangan yg belum selesai...wahh ayat! Sem baru 8hb september ni. So harap uols doakan mak masih terang hati lagi ye nak belaja. Walaupun urat mak dah byk yg putus ni..huhuhu...kekadang boleh dtg blurr yg melampau..sape yg rapat ngan mak faham la

okla need to go...harraz dah melalak byeee see u

Wednesday, August 13, 2014

Harraz @ 1month old


      Seperti biasa bila dah masuk sebulan kena la mak ngan pak sarip bawak Harraz untuk immunization 1 bulan iaitu untuk Hepatitis B(2). Yang Hepatitis B(1) dan BCG dah buat masa lahir hari tu. Appointment dengan Paediatirc kat Ampang Puteri iaitu Dr. Nomee Ashikin. Dr ni memang kami dah biasa dari dulu. Kalau anak2 mak kena warded kat ampang puteri memang Dr Nomee laa kami request. Dr nye lembut kaya dengan senyuman. Budak2 pun suka dan tak rasa takut terutamanya bile nak kena inject.
Mak memang excited la nak pergi. Sebab nak tahu progress perkembangan harraz, dalam masa sama mak suka la dapat keluar rumah kejap...tgk dunia luar....dapat keluar rumah tu yg paling excited sebenarnya.

So pepagi mak bangun mandi.. bertungku...pakai corset....sapu minyak panas...bersiap....pakai stokin. Pastu siapkan Harraz plak. Hantar budak2 pergi sekolah terus pergi ke hospital. Jalan slow-slow sbb masih dlm pantang kan....padahal nak berjalan laju boleh je..terpaksa la berlakon sbb pak sarip bising kang....dia lebih hover jaga mak dlm pantang.....tensen mak tau!

Tak lama la kitaorg tunggu turn nak jumpa dr. Alhamdulillah dr check Harraz semua normal tiada masalah syukur. Kuning ada sket je lagi...

Tu lah dia...bile mak minta pak sarip ambil gamba....hasilnya mcm ni la...gamba buntot yg dia tangkap...padahal suruh ambil gamba anak...tu la kalau harap laki kan....hmmmm takpe la...asal mau ambik gamba pon bersyukur dah ppftt!!

Apa pon development assessment baby untuk yg 1st month ni mmg in detail. Semua dia check nye.....dekat sejam untuk physical examination je baru.  Belum injection lagi tu....mmg puas la dr ulit si harraz. Chek jantung, paru2, mata, mulut, hidung, abdomen, kaki hampir semua la....siap terkentut kentut la harraz kat muka dr....mujur la muka ko comel dik...kalo org tua yg kentut dah lama kene penyepak.....Harraz pon behave tak nangis sbb mak dah puas nyusukan dia sebelum jumpa dr. 

Semua rekod di update dalam health booklet ni. Pastu buku ni boleh di bawak balik. Next appointment bawak je la buku ni balik. Senang keje mak kan...buku nye comel plak tu. Mak yang poyo siap balut plastic mcm buku sekolah, pakai lebihan sofea yana punye pembalut. Biasa la mak yg hover
So mana yang dia tanda right tu kira bagus la. Yang paling mengejut kan berat si harraz. Masa lahir 2.7kg je tp dalam masa sebulan berat melonjak ke 4.3kg, 1.6kg naik...perhh boleh tahan ko dik! Hasil susu lemak bercream mak ko ni la kan...dah mcm panda bear mak ko keje kan...kuat nyusu...siap 2 jam bgn nk susu....huhuhu
Tp tgk harraz takde la tembam sgt pon...tp ada lah berisi sket dari dulu...masa lahir kecil halus jee...nk dukong pon takut....muntot pun takde. jari panjang-panjang..tp skang dah naik la sket. Tinggi harraz pon naik, masa lahir 49cm skang dah 52cm. Alhamdulillah pembesaran harraz begitu baik. Rezeki Allah susu mak pun banyak siap dah buat stok. Mak doakan semoga Harraz akan terus membesar dengan sempurna. 

Sunday, August 10, 2014

Open House Sana Sini...huhuhu


Sedih..sentap.....sob sob sob...di bulan syawal...ramai org bergembira pergi open house sana sini.....jumpa rakan taulan, sanak saudara sahabat handai....makan best best...kekadang mak termimpi makan lemang dengan rendang...bangun2 tido meleleh air liuq basi tauu :(

Mak ni stay je la rumah...bawak-bawak sedar diri yg masih dalam pantang mode. Tak yah nak berangan nak beraya la kan...padahal jemputan banyak...pak sarip je la pergi bawak anak2.....what the fishhh!!! 
Dah masuk 33 hari mak berpantang. Dah rasa lama bebenorr dah....tak sabar nak tunggu lagi 12 hari.... Ikutkan hati memang nak pergi beraya....pak sarip ajak gak....ckp duduk je...jgn makan.....eeee....mana boleh mcm tu....buat mak terseksa zahir dan batin ok! Tambah sekarang dah rasa sihat...rasa dah boleh berlari. Jahit semua dah okey....bdn dah rasa segar....tp pantang 45 hari kena teruskan sampai habis. Takpe laa...kalau 33 hari boleh tunggu takkan lagi 12 hari ni je lagi takkan tak boleh bersabar kan...(ayat sedapkan hati sambil urut dada tarik nafas panjangggg). Nasib la rancangan TV semua best2 so takde la mak jemu dok rumah....hari2 mkn lauk ikan bilis, singgang...mak ni bab pantang ni memang penakut nak makan sebarang....apa ntah lagi nak langgar pantang larang....kalau stokin tu mmg sentiasa la di kaki...nak masuk toilet buang air kecik pon berstokin ok. Pakai bengkung siang malam..cuma dah penghujung ni takde la nak berpilis param dah....pakai lotion panas tu kat perut dan kaki...nanti pantang hari ke 40 baru urut penutup atau org panggil sengkak. Gerun oo nak sengkak...lepas berurut satu badan last akan di angkat rahim ke tpt asal...lepas tu...baru laa rasa ringgan....mata pon terang. So selagi tak 45 hari ni...takyah laa nak gatal lasak2 nak berjalan sana sini...(peringatan untuk diri sendiri) sabar ye azie oiiii. Lagipon mak rasa mak dah tak nak beranak dah lepas ni, so mak pantang la betul2. Dah nak tutup kedai..hehehe

Uniform mak dalam pantang standard la...stokin, batik, bengkung ngan t-shirt...huhuhu...mmg takde selera la org tgk mak...kusam masai...mujur bibik ada utk ikat bengkung ketat2 hari hari...kalau nak suruh pak sarip mmg payah laa....ikut mood dia la kalau nak buat. Rasa pantang kali ni mmg pantang betul2...bukan mak nak ckp dulu tak pantang betul betul..masih berpantang gak,  tp masa pantang anak yg dulu masa pantang masih buat keje rumah sket2....Sejak ada bibik ni...semua keje umah dia buat...mmg mak relaks 100%

Siap la uolss lepas ni abis pantang...mak pasang badan balik....auwww (sambil libas rambut)

Demi nak sihat untuk jangka panjang mak follow laaa pantang larang org tua tua suruh....mungkin sekarang tak nampak kesan...takut di hari tua esok...huhuhu...sakit bdn...sakit lutut laa....sakit angin...tak nak laa....
 


















Tengok abg rayyan pon semakin serasi dengan kehadiran Harraz. Nampak big boy dah rayyan sekarang. Harap kasih sayang abg ngan adik akan terus sampai ke besar. K.Long ngan K.Ngah jgn ckp la...dok mencium adik dia selalu sangat sampai mak marah2....rimas plak...ape nak buat dah diaorg sayang adik dia kan...yang adik dia cool jer bile akak2 menggomol....hehehe

Kengkawan mak..kengkawan pak sarip yang datang melawat....sekali beraya.
Pada moon, lenny & ila...terima kasih uolls sudi dtg lawat mak and Harraz...merasa la mak beraya.....org dtg umah...bersembang...bergossip.. mak pon tukar uniform nak pakai baju raya...hehehe..ye la sekali sekala nak rasa suasana raya pakai baju raya sume..hehehe

Raya nie 2 jejaka idaman mak ni mmg seronok la beraya pakai sedondon kan...jeles mak ok...sofea yana mmg susah nak ajak bergamba skang....Apa pun tahun ni sejak takde gambo raya satu keluarga. Pak sarip bawak la kitaorg family pergi studio (kedai gambar)... ambil gambar raya bersama ahli baru iaitu Harraz...lepas 2 minggu siap la gambar raya kitaorg ...nanti mak share ye.....weeee...tak sabar nak tengok hasilnya....seronok sgt!

Oklaaa...abis sesi luahan isi hati.....nak tidoo...byeee

Thursday, August 07, 2014

Preparation checklist to hospital for labour

Assalamualaikum...w.b.t

Mak nak announce yg hari ni 7/8/2014 (Khamis) genap Harraz 1 bulan. Happy 1 month sayang....cepat je masa...Harraz skang dah semakin tembam...Setakat sepanjang 30 hari ni jaga harraz amat senang...tak bangun malam...nangis pun jarang...kalau bangun tak terus nangis..harraz.akan buka mata...pastu lama sket baru merengek sket2 tanda nak susu....susu mak pun syukur meriah la juga....dah byk buat stock...tp disbbkan peti ais mak yg comel tu tak muat nak letak susu, so mak stop dulu la buat stock .... Plan nak bawak harraz injection 1 month esok. Tak sabar nak tengok berat harraz bape skang...hehehe. Insya Allah lepas pantang mak share gambar2 harraz ye...Kali ni kurang aktif nak bergamba berbanding ngan rayyan dulu....sbb terbaca dlm FB ckp sebaik baiknye jgn share gambar baby 40 hari ke bawah..kalau sipi sipi tu boleh la kut...walahualam..

So entry kali ni mak nak share ngan uols beberapa tips untuk preparation barang2 untuk bawak ke hospital. Since mak dah berpengalaman bersalin 4 kali ni so boleh la mak share apa yg patut... sharing is caring kann....macam kat ampang puteri pampers, baby wipes...baju baby sepanjang di hospital disediakan oleh hospital...cuma baju nak balik je kena bawak...so depands pada hospital la jugak...so senang kita prepare je la siap2 brg kita just in case...so mari kita tgk list nye ye.

Bila kandungan dah masuk 7 bulan sebaik2nya preparation barang-barang yg nak di bawak ke hospital dah siap masuk dalam beg dan letak dalam kereta terus. Ada sesetengah org bila kandungan seawal 5 bulan. Depands pd org la kan...bg mak bile dah masuk 30 weeks tu dah siap2 prepare semua barang2. Sebab kita tak jangka apa akan berlaku... kut terberanak awal ke kan....takkan masa sakit2 tu baru nak packing..."the early the better"

So checklist preparation bersalin ke hospital adalah seperti di bawah. Semua gambar mak copy dari google:

Barangan Baby
  • pampers newborn 10 keping (lebih pun takpe)  -  Brand apa2 pun takpe. Tapi mak selalu beli yg pampers PETPET sbb dia lembut dan murah. baby baru lahir mmg kerap tukar pampers kuat berak. So beli yg mahal2 rugi huhu..mak ni kan penjimat..hehehe.
  • baby wipes (2 packs)
   
mak suka brand pureen yang nie....sbb tisu wipe dia lembut...dan setakat ni anak2 mak takde merah2 bile pakai..baby wipe ni kena byk sbb kat hospital mana nak angkat baby masuk toilet pegi cuci berak kan..sume keje tukar diapers buat atas katil je
  • bedung/napkin (4-5 helai)
 
mak suka brand napkin anakku ni...sbb ada printed comel2...pastu tebal dan lembut kain cotton nye...bby yang baru lahir mmg selalu kena bedung terus...sbb bedung rasa baby dlm keadaan peluk sentiasa....sbb dia nak rasa mcm masih berada dlm perut ibunye... mak pakai napkin. Kalau mak napkin ni byk gunanya masa kat hospital boleh jadi tuala, bantal (alas kepala baby), bengkung, selimut, nak lap2 mulut baby ke apa2 la...so napkin ni mak mmg bawak lebih sbb dia multifunction.
  • baju newborn (5helai) - bawak baju je, seluar tak payah, sbb seluar jarang nak pakai sbb kat hospital dah bedung je...pastu senang nak tukar diapers.
  • sarung tangan dan kaki (3 pasang)- sarung kaki beli yg bentuk stokin betul yg mcm ni...senang nak sarung...kalau beli yg satu set ngan sarung tgn tu...dia longgar senang tercabut.



  •  topi baby - topi ni penting sbb umbun kepala baby lembut...tak nak masuk angin so kena tutup selalu. ikut uols la nak pakai yg mcm mana janji kepala bertutup.
  • selimut baby- selimut ni penting sbb kat hospital sejuk tau...baby kena sentiasa panas.
  • minyak telon - ni mmg harus ada sbb baby mudah kembung perut. setiap kali tukar diapers sapu kat perut belakang dan tapak kaki. Mak pakai brand yg ni. kalau brand lain dia terlalu panas smp kulit baby melecet.


.
  • bedak, sabun mandi, lotion, baby oil - bende asas ni kena ada...mak pun pakai skali kat hosp..mak pon nak bau mcm baby gak...auww...hahahha. Dulu mak pakai brand johnson & johnson. Tp skang kita nak boikot brg2 israel zionis jd uols pakai la brand lain...brand anakku pun ok...yg mcm ni senang utk travel.
 

  • kapas bulat - ni untuk nak lap pusat baby yg baru lahir....pakai ubat dia...so kita kena lembut2 sapu supaya tak sakit baby kan...mak mmg ngeri tgk pusat baby...tambah bile dia dah hampir nak tercabut...huhu
so rasa setakat barang baby ni je utk bwk ke hospital nanti..so  skang kita tgk checklist utk mak nye plak ye

Barang Ibu

  • IC - Penting sangat...karang susah husband kita nak registerkan kita kat hospital nanti
  • Buku rawatan kat hospital (buku merah) - Ni utk rekod kat labour nak tgk sejarah rekod kita sepanjang pregnant.
  • Stokin (2 pasang)- beli stokin yang tebal dan panjang mcm pemain bola selalu pakai....supaya angin tak masuk.
  • Sweater - kena pakai sentiasa sbb sejuk. Lepas bersalin urat2 bdn sume kembang...so kena jaga dan ibu kena selalu dlm keadaan panas supaya tak masuk angin....nnt sakit2 bdn
  • kain batik (4 helai) - dah dok hospital lepas bersalin tak de nye nak melawa dah...pakai batik la senang.....dgn nak jaga jahit lagi...jln terkepit kepit.
  • baju kedah cotton (4 helai) - selesa di pakai dan senang nak nyusu kan baby. Kalau pantang kat rumah tak panas kalau pakai baju kedah...kalau pakai param...tak melekat kat baju....mak beli kat mydin je byk dan murah
  •  minyak panas (1 botol besar) - Mak tak boleh hidup tanpa minyak panas kalau kat hosp...kalau takde...mak akan mengelupur mencari... Mak selalu keluar je labour room masuk ward...pertama skali mak akan mandi dulu...best giler duduk bawah air panas smp berjam jam...basah kepala semua...dah bersih2...mak minta pak sarip lumur sambil urut sket2 satu bdn mak ngan minyak panas...baru la pakai stokin sume...baru laa mak rasa legaa....tidoo pon lenaa..sbb kita kat labour room...kita berkerja keras bertarung nyawa nak bersalin nak keluar kan baby...bdn mmg sakit2 plus masa pregnnt 9 bulan bawak baby....mmg lenguh la sana sini.
  • getah rambut - getah rambut bawak lebih....sbb lepas bersalin dlm labour room lagi dah kena ikat rambut kuat2 tinggi-tinggi...dah mula berpantang tau...taknak angin meroyan naik kepala.
  • sikat, shampoo, berus gigi, ubat gigi.....yg benda2 kecik ni bawak la...nampak simple tp penuh makna.
  • tudung sarung - standby tudung dlm bag...takut masa bersalin tudung mmg buka...dah melayang ntah ke mana...takut nak cari balik tak jumpa...aurat kena jaga...takyah tudung yg melilit bagai..menyusahkan diri....pakai yg sarung je dan takyah gosok ...senang warna hitam match sume baju.
  • maternity bra (3 helai) - ada susu ke takde susu ke lepas bersalin bawak je maternity bra...kalau boleh jgn pakai yg ada besi...takut tak selesa....besi tu tercucuk. Mak punye maternity bra sume takde besi...sbb selesa di pakai....tambah kalau bengkak susu kalau pakai besi tercucuk.....mak oii seksa ok.
  • disposable underwear (pureen) - beli lebih pun takpe. kalau beli jgn la beli size yg ngam2 ngan kita...beli yg besar sket....sbb nak letak pad lagi...biar loose...mak selalu beli yg brand pureen yg ni...mak beli size XL. Darah lepas bersalin mmg byk luar biasa...so confirm bocor punye...so senang takyah basuh2 seluar kecik...buang je pad skali ngan dgn disposable underware skali...abih cite..jgn lupa basuh la dulu darah2 tu..
  •  maternity pad pureen (1 paket)- untuk ke hospital bawak satu paket pun dah cukup...satu paket dah ada 20keping. Mak suggest takyah la cari maternity pad lain...pureen is the best so far mmg puas hati. dia punye pad panjang....lembut...tebal..dan senang di cuci...faham2 la kita punye jahit kat situ kan sakit...keras je...nk duduk susah...so pad maternity pureen sesuai sgt....sbb boleh tampung jahit supaya takde tekanan yg kuat bile kita bergerak terutama bile duduk....eee...ngilu plak tiba2

  •  lip balm- lip balm ape jenis pun takpe....tp mak pakai vaseline...bibir mak sesuai pakai yg jenih gini... mak ni mmg particular sket. Mak tak boleh kalau bibir rasa kering...mak ni mmg bibir cepat kering...kurang minum air..kalau kering tu mula la tgn mak gatal nak kopek...last2 darah je kuar...eee...pak sarip cukup marah


  •  corset zap - mak mmg dari hospital lepas labour akan pakai corset yg zap terus...sbb lepas bersalin...perut kita akan jatuh giler2...sbb bby keluar kulit perut terus gedebeh....tgk pon ngeri....pastu rahim mmg ke bawah abis ...jln tak selesa...jd dgn corset yg zap ni akan bantu untuk tampung rahim kita sementara sebelum kita balik umah utk urut dan start pantang pakai bengkung ketat2.

  •  milo 3in1 kopi 3 in 1, biskut kering (apa jenis makanan) - kita keluar labour mmg akan rasa kebulur...so sementara makanan hospital sampai....minum la air milo panas...cicah biskut kering...jgn biar perut kosong....nnt masuk angin susah...baby pon nak nyusu so kita kena ada bekalan makanan dari rumah. Milo barang nestle kan...so kita avoid/boikot produk israel...so uols beli kopi 3 in 1 pon ok...pastikan buatan tempatan...mak mmg anti barang israel dah skang.
  • ikan bilis lada hitam (lauk pantang) - Mak lagi dekat nak bersalin akan standby ikan bilis lada hitam buat stok..boleh tahan lama... Mak akan letak dlm tupperware utk pergi hospital. Kita kan lepas bersalin lapar nasi...tambah mak yg mmg cepat lapar....selalu hospital akan bg lauk yg kita tak boleh makan. ye la mcm ayam,telur, kobis...kan kita kena jaga jahit...pastu taknak mkn benda berangin... so mak akn makan nasi ngan lauk ikan bilis.
  •  plastik baju kotor 

  • tisu kotak

  • Seliper atau sandal - senang nk disarung dgn stokin. 

Mcm mak kalau bag nak bawak g hosptial mmg mcm nak g holiday...bag besar...mcm nak duduk hospital lama la kn....padahal paling lama mak duduk 3 hari 2 malam je..apa pon kita kena prepare  kut kena stay lama kat hospital...mana tau kan...ada sesetengah ibu yg kena berminggu-minggu..kalau anak kena kuning ke...atau apa2 problem kita tak sangka...takkan nak nyusahkan laki kita kan...dia pon sibuk nak uruskan byk benda lain...nak tanam uri...nak daftar anak...nnt kalau suruh bawak barang A yg laki bawak barang lain kita yg sakit hati balik...so lebih baik kita bwk barang2 keperluan kita sendiri. 

Jadi mak nak wish All the best pada yang akan bersalin....Mak doakan semoga semua akan dipermudahkan nanti....Insya Allah...Love u all...muahhhh


Monday, July 21, 2014

MASTER result out! Yeay!! got an A

Mak happy happy happy sangat sangat hari ni! Tue yang buka blog terus nak update hehehehe.....bagi laluan lah ye. ^___^

Alhamdulillah rezeki di bulan yang mulia ni. 8 hari yang terakhir shj lagi umat islam akan Menyambut Hari Raya. Mak dikejut kan dengan keputusan Master iaitu last paper yang dah keluar.  Mak ada story dalam entry yang sebelum ni---> klik disini  yang mak ada ambil final exam. Masa tue mak pregnant kan Harraz 33weeks. Subjek Advance Software Process Improvement. Paper ni memang tough giler...dia openbook. Tapi segala buku atau nota2 semua tak dpt membantu mencari jawapan. So akhirnya mak goreng je la...nasib baik harraz dlm peyut behave sepanjang exam 3 jam....Mak rasa 3jam tue lama gilerr....sbb sakit pinggangnye dgn kebulurrr. Masa nk exam mcm2 brg bwk...dgn laptop..dgn buku...botol air....bantal (sakit pinggang kena ada support belakang)...sweater...minyak angin....pencil box...bla..bla bla...org tgk pon pelik (ada mak kisah)..mak yong la katakan.... Mak masa keluar dewan mmg harap lulus je pon jadi la..tak nak la kena repeat.....tp rezeki baby Harraz dpt A weeee (clap clap clap)

Overall result mak (click kat pic kalo nk tgk jelas)

So semua 8 subjek untuk master dah mak ambil kesemuanya...tinggal projek(thesis). patut nye mak ambil skali sem lepas tp sbb mak tak larat masa pregnant nak buat projek (thesis) so mak withdraw dulu smp lepas bersalin.


dah 3 semester mak harungi master ni. Sekejap je masa berlalu...so paper yang mak ambil last sem yang subjek code MNP1623. Yang satu lagi subjek Software Engineering Project (6 credit) tu mak withdraw (TD) lepas pantang, nak masuk sem baru mak akan sambung balik. apa pon family comes first. Insya Allah akan back on track....perjuangan belum selesai....penuh semangat nak habiskan Masters nie....so uolls doakan mak ye....

Tuesday, July 15, 2014

Giving Birth to our 4th Caliph @ 8th July 2014 (10 Ramadhan 1435H)

Alhamdulillah...Allah masih memberi peluang mak bernafas dan bernyawa di bumi ini.

Haaaa Entry yang selalu di nanti nantikan oleh kaum perempuan especially bg para-para ibu atau bakal ibu yg akan melahirkan cahayamata...ke ada jugak kaum laki dan bapa yg suke baca citer pengalaman bersalin???? hmmm mungkin ada kut....Maybe nak ambil feel nak teman bini nak bersalin nanti....baguss la tu kan.
Citer pengalaman bersalin mak rasa selalunya org yg suka baca bagi yang sedang tengah tunggu waktu nak bersalin..sbb dah rasa berdebar debar nak beranakan...mak tau sgt perasaan tu huhuhu.... Kekadang untuk info ibu2 yg first time akan melalui saat getir nak bersalin belum ada pengalaman anak pertama lah katakan (macam mak dulu dulu) Anak dah 4 ni takde ler dah..tau dah penangan rasanya. Ada tu yg memang suka-suka baca pengalaman org bersalin...so apa apa pon motif  korang nak baca harap lah ia akan di ambil secara +ve ok....sbb entry ni mak buat untuk mengingatkan mak pengalaman bersalin anak2 mak yang sekarang ni masih segar bugar di ingatan. Setiap kali bersalin anak dari yg 1st dulu sampai lah yg dah masuk ke-4 ni, mmg mak akan blog kan sbb lain anak lain pengalaman bersalinnya. Ada org anggap anak pertama selalau nya susah anak ke-4 senang. Ada tu boleh jadi terbalik. Yg pertama tu senang yg seterus nya susah...apa pon ikut pada masing2. Itu sume rezeki dari Allah. Bersalin mana ada yg tak sakit. Mesti sakit punye. Itu sbb di panggil syahid seorang wanita melalui prosess bersalin.

Entry ni khas buat anak2 mak baca bila diaorg dah besar nanti atau bila masa suatu ketika bila mak dah tiada di dunia ni lagi. Buat kenangan, bagaimana pengorbanan mak melahirkan diaorg di muka bumi supaya dengan harapan suatu hari nanti mereka akan mengingati jasa mak....mendoakan mak...atau sekurangnya sedekahkan Al-fatihah....huhuhu..tiba tiba sebak plak kan...sob sob sob. 
Sekarang ni mak baru je bersalin hari ke 7. Baby takde dengan mak skang, kena duduk hosp sebab kena kuning. So keje mak perah susu untuk supply ke hospital. Kesian baby kena tinggal hospital...huhu...semua anak mak mesti merasa duduk hosp sebab kuning. Buat la mcm2 petua pon...makan itu la...jemur la...minum susu kambing la...sume buat tapi still ada kuning....doc ckp sebab darah mak type O+ve so peluang anak dpt kuning tu tinggi. Itu pon mak tak makan apa2 jamu pon...kalau makan confirm lagi teruk kuning. Takpe la tunggu dah abis pantang baru mak start makan jamu balik....dalam pantang ni cuma jaga makan minum...pakai pilis bengkung yang luaran je la dulu...Alamak dah terpanjang lebar plak pembuka citer...biasa la mak kan hoverr...ok bismillah lets start the story...jeng jeng jeng ^__^

Ikutkan tarikh EDD 3hb August 2014. Tapi mak ni memang tak penah merasa nak cecah tarikh EDD pon kalau nak bersalin. Dalam 36weeks ke atas baby dah tak sabar nak keluar dah.  Tapi asalnye mak budget nak tarikh 7/7/2014 sebab tarikh tu cantik kan...pujuk la baby la kunon kuar 7/7. Tapi namanya normal birth ikut baby la kan nak keluar bile. Kalau czer boleh la nak pilih tarikh2 cantik ni...hhehehe. 

Sejak masuk bulan ramadhan ni mmg mak puasa la walaupun tgh sarat2. Sahur mkn mcm 10org punya makan, kunon nak cover mak ngan baby sampai berbuka. Tp mmg dugaan la sepanjang puasa tu mmg kerap contraction ada tu sampai 5minit skali, tp bile dh berbuka ok plak...diam je baby...so mak assume mungkin baby lapar kut tu yg mengelupur dlm perut tu...Tp pd satu hari tu 7hb July (9 ramadhan) perut mak dah lain mcm...walaupun lepas dah berbuka makan, tp perut tu masih mengeras mcm contraction so mak pun terusla baring rehat....tp pelik perut masih dok meragam. Mak dok ulang alik ke toilet nak memerut. citer ngan pak sarip. Dia biasa la cool je la kan....mak ni yg rasa panik2. Tapi tanda darah ke air ketuban ke takde la plak. So mak pon layan laa brixton hicks...sambil tgk jam nk chek bape kerap masa. dah masuk kul 9.30mlm mak pon rasa nak ajak pak sarip g hospital nak chek...kut risau baby ada apa2 berlaku ke kt dlm tu kan...ingat kan nak g klinik biasa je...tp pak sarip ckp senang g hosp je la terus. So mak ikutkan  jer...

Tgk alat2 dlm labour room dah seram sejuk dah

Sampai je ampang puteri diaorg terus hantar ke labour room...tiba-tiba mak dah rasa cemas...ehh aku ni nak chek je...takkan nak beranak dah kut...tp dah procedure hosp kalo masuk emergency kena masuk labour room dulu so dr labour room nurse akan minta advice dari gyne apa patut buat. So as usual diaorg akan buat CTG. check bacaan contraction dan jantung baby. So far semua ok, memang ada contraction tp tak kuat...check laluan masa tu baru 2cm. Advice dr gyne utk ambil sample air kencing. Dapat result rupanya kencing kotor. So nurse ckp itu sbb rasa contraction tu...sbb since baru 36weeks 4 hari nurse suruh ambil antibiotic utk stop contraction so takyah la bersalin awal...kalau boleh 37weeks ke atas baru baby lebih matang. katanye la...so mak follow

Tak suka drip tgn eeee...

So kena drip jugak la mak utk masuk antibiotic. pastu doc advice utk rehat je kat labour room sampai doc datang. Ingat kan doc sampai tak lama lepas tu rupanya sampai pagi keesokan harinya..kunon mak bukan nak bersalin lagi so doc tak de la dtg tergesa-gesa. Jadi mak ngan pak sarip tido la skali..tp as usual mak bukan dpt tido kan...pak sarip dah berdengkur2 dah.

Tiba-tiba dlm kul 1pg rasa mcm nak memerut...panggil nurse ckp nak g toilet sbb drip tu dah terikat kat tiang susah nak gerak. Skali lepas memerut nampak dlm toilet bowl tu ada darah...kelam kabut mak kejut pak sarip...nurse pon dtg...check laluan dah 4cm...haaa!!!!....tekejut mak ngan pak sarip...dlm drip antibiotic baby menurun plak...mmg baby dah tak sabar nak tgk dunia...so nurse pon call la gyne balik....doc ckp suruh prepare utk labour la...mcm biasa letak ubat buntot....tukar baju bersalin...prepare la segala mende yg patut...mak dah nerves yg melampau lampau la ....siap menggigil satu bdn....sbb bilik labour tu sejuk satu hal...dgn takut sbb fikir masa dah nak tiba utk mak nak bersalin....rasa teringat masa lahirkan rayyan...huhuhu. So confirm la mmg akan bersalin hari tu...so start la pak sarip calling org2 penting...family kitaorg informkan yg mak akan bersalin. minta doakan selamat semua tu laa.

 
 sentiasa berpegang tgn tanpa lepas dgn supporter utama mak, my other half..iaitu pak sarip.

Gyne (Dr Masita) ckp yang let it be 'natural birth'. So mak ingatkan natural birth ni mcm process bersalin yg biasa mak lalui mcm anak2 sebelum ni la...dah 4-5cm pecah ketuban dan tunggu je la 10cm...rupanye anggapan mak tu salah...natural birth nie maksudnye doc tidak akan pecahkan air ketuban sampai pembukaan 10cm baru akan pecah ketuban then deliver normal. So nurse tukar la drip ke induce yg paling mile dan suruh mak tido kalo sakit ambil gas. Memang contraction dia tak la sekuat mcm kalo dah pecah ketuban awal...kalo pecah ketuban awal confirm la sakit dia dah perit sgt...3 minit skali non-rest..pastu dlm setengah jam kuar dah baby.....tp kalo yg natural birth ni....sakit dia ada byk waktu rehat...tp still la sakit tu ada la..tp suam suam kuku...siap nurse suruh pak sarip buat registration utk bilik ward....pastu kalo nak tido dulu kat bilik pon xpe sbb kata lama lagi...tp mak tak kasik laa pak sarip tinggalkan mak sorang2 kt labour room. So pak sarip stay la tepi katil ngan mak sambil layan borak2...kul 10pg baru la muncul gyne mak...aduiii akhirnye tgk wajah doc rasa legaa....dia chek laluan baru 6cm....mak sebenarnya dah rasa x larat sbb dah rasa lama sgt plak nk tunggu...bdn dah lemah...lapar lagi...tp nurse tak bg mkn berat sbb takut termuntah waktu bersalin...so bg minum air ngan mkn biskut....ape la kenyangnye....aduii mak risau laa takut tenaga takde nak push nanti ye la masa tu dah 12jam dlm bilik labour tu. 

Doc kata dia akan tunggu standby kat klinik dia la nnt kalo dah tiba masanya nanti....Masa tu telefon mak ngan pak sarip dah berdering non stop...sms, whatsapp, masuk byk org dok tanye dah bersalin ke belum?...dah bersalin ke belum?....Terharu ramai yg concern pasal mak ngan baby dan doakan semuanya selamat. Tp mak kat labour room masih dok menahan sakit nk tunggu 10cm....kejap kejap panggil nurse suruh chek dah bape cm....nak tunggu 1cm buka tu hampir sejam....pinggang dah rasa nk patah 2....pak sarip naik kesian..asyik dok usap kepala....ada la rasa kurangnye....bila dah sampai masuk 8cm mak dah rasa sakit tu kerap sgt2 dah mcm 5minit skali..nurse ckp blum lagi..baru 8-9cm...aku ckp tak panggil doc ke? Diaorg ckp tak boleh tunggu 10cm baru boleh panggil doc....aduiiiii masa tu dah kul 1.30ptg....tiba2 berapa second air ketuban mak pecah sendiri...abis katil mak basah sampai satu bdn basah kuyup...campur darah....masa tu...hanya tuhan je tahu bertapa sakit nye bila ketuban dah pecah......sakitnya dah every minit non stop.....ambik gas pon dah tak jalan apa dah........mak dah nak teran sgt2...panggil nurse suruh panggil doc cepat....nurse ckp doc tgh solat sbb baru masuk zuhor masa tu....nurse suruh sedut gas je....jgn teran tunggu doc.....mana mak nak tahan sedut gas lagi...rasa nak teran sgt dahh.... masa tu nurse tgh prepare brg2 utk doc
 nak sambut baby....mak dah tak peduli ckp nurse mak pon start push sendiri....tekejut nurse nmpk kepala baby dah nak kuar....mak dah meraung laa sakit...mmg tak sempat nak gantung kaki semua...mak angkat kaki dn kangkang terus push skali je...terasa mcm plup! Terus kepala baby kuar...cepat2 nurse menjerit panic..alamak!..baby dah kuar so cepat sambut kepala baby...masa tu nurse tu sorang je kt labour...dia pon panggil lah pak sarip minta tolong pegang kepala baby....dtg je second contraction mak masa tu tak boleh tahan push  terus keluar bdn baby....kiranya dalam sejarah hidup pak sarip la sambut anak dia sendiri.....tanpa bantuan doc...mmg special la baby ni.....dengar baby nangis kuat....mak terus mengalir air mata...sebak!!....syukur semuanya selamat....terus nurse letak atas bdn mak...nampak pak sarip pon mengalir air mata...sbb terharu tgk baby kuar...bape second lepas tu baru doc sampai....haaa!!. .tekejut giler la dr masita...baby dah keluar....kira doc sambut uri je la...

Baby fresh from the oven

Mak selamat melahirkan baby ke-4 tepat kul 2.55pm pada 8hb July 2014 (Selasa). Baby Boy berat 2.72kg. Baby paling kecil antara semua adik beradik yg lain. Allah tu Maha Kaya tau yg mak akan deliver sendiri so dia bg bby kecik utk mak mudah push. Kalau besar mmg lg perit la lagi. Tp ayat pertama mak kat doc...byk koyak tak? Sbb mak tak sedar mak dah terangkat buntot ke...pastu push baby ikut sesuka hati kan....doc ckp...sket je koyak..tp merekah byk tpt...aduii...tp nasib doc tu ckp since dia dgr mak ngan pak sarip ckp ni yg last...sbb dah dpt 2 pasang....doc ckp dia akan cantikkan la jahitan tu...nak cantikkan tu tak tau la plak mak mcm mana kan...ikut laa...asalkan semua nya selelsai cepat...tak larat wooo....16jam dlm labour room...mmg pecah sejarah...

Apa pon mak bersyukur sbb pertama kali di beri peluang bersalin di bulan yg paling mulia iaitu bulan ramadhan...so apa sakit getir mak lalui dlm labour room mak anggap sbg process menyucikan dosa2 mak dan ganjaran pahala yang berlipat ganda.... mak tak ambil sebarang ubat...contoh mcm epidural ke injection tahan sakit....mmg bergantung dgn gas....natural birth yang sebenar.

So dengan itu Mak ngan pak sarip nama kan anak ke-4 kami yg istimewa ni Muhammad Harraz Irsyad Bin Arifabillah yang bermaksud Paling warak dan petujuk/penasihat.  Harap Harraz membesar menjadi seorang muslim yg beriman dan soleh menjadi harapan keluarga bangsa dan negara. Insya Allah.
So itu la perjalanan mak lalui sepanjang melahirkan caliph kami yg ke-4. Syukur  alhamdulillah Allah kurnikan kami 2 pasang anak Sofea, Yana, Rayyan dan Harraz untuk mengeratkan lagi kasih sayang kami sekeluarga. Semoga Pak Sarip dan Mak akan jadi ibu bapa yang terbaik untuk membesarkan amanah dari Allah ini supaya menjadi umat Muhammad yang baik dan Hamba Allah yang beriman. Insya Allah...

Pak Sarip dah anak empat pun masih kekok nak pegang anak...hehehe
Ni lah gyne mak Dr Masita yang lemah lembut...dan byk menggunakan bacaan doa. Kagum dia tgk mak deliver baby senang...Senang apa nye....perit nye tuhan je yg tau....huhu
Semua teruja tgk adik....welcoming our new family member....Seronok raya tahun ni beraya dgn ahli family baru.....Alhamdulillah ^___^