Keblinger

Keblinger

Tuesday, June 12, 2012

Pengalaman melahirkan Rayyan ke dunia

Bismilillah..... Assalamualaikum w.b.t. 
Hi uolls!!! rindu tak dgn mak hehehe, lama plak mak menyepi dr blogging sedar tak sedar dah selamat bersalin pon...hehehhe. Hari ni genap mak 13 hari berpantang. Skang tgh pantang kt Kg halaman ,Perak. Aman damai rasa bila berada di kg ni. Menghirup udara segar. Baby pon enjoy duduk di kampung. Baru ada ilham nak blogging semula kan. Mak buat this special entry pasal hari bersejarah melahirkan our 3rd edition. Saat-saat melahirkan Rayyan adalah kenangan manis yang mak takkan lupakan sampai bila-bila. Yang the best part bila dapat tau it's a HERO!!! wohoooo best wooo mcm tak percaya pun ada. Satu penantian buat pak sarip dan mak selama ni. Dikurniakan anak lelaki yang melengkapkan keluarga kami. Sama juga pada kakak sofea dan kakak yana, dapat adik :) Yana dah big sista skang setelah 6 thn jd bongsu skang dia gelar diri dia kak ngah. Diaorg berdua mmg soooo excited. Syukur Alhamdulillah rezeki dari ALLAH Taala yang tiada nilainya ^__^

Al-Kisahnya waktu nak melahirkan rayyan semua benda dipermudahkan tuhan dan berjalan dengan lancar. Bayangkan sebesar-besar ampang puteri tu. Hari yg mak nak bersalin tu tak de org lain yang nak bersalin.  So nurse dan doc memang tumpukan pada mak sorang je la. Nurse cakap sehari sebelum tu ramai giler org bersalin sampai ada yang kena tunggu kat luar. Sbb terpaksa bg priority pada yg dah nak dekat bersalin. Syukur Alhamdulillah berkat doa kawan2 dan family.

 Ikutkan mak nak ambik tarikh birthday pak sarip yang jatuh pada 28hb Mei. Sbb doc fauziah ckp perlu induce genap 36 weeks sbb diabetes. Tp di sebabkan masa tu dah buka 2cm so kita let it be natural delivery  tanpa induce. So mak di beri cuti rehat di rumah dan tunggu kalau ada tanda nak bersalin terus pergi ke hospital. Tapi yang kelakarnya disebabkan mak dah  lupa sakit contraction mcm mana....mak dah kerap sakit pon boleh tak pegi hosp dengan alasan sbb takde tanda darah atau air ketuban. So mak duduk guling2 kt umah je. Sampai the next day 29hb Mei tu ada kuar tanda darah. Mak boleh relaks lagi sbb contraction takde. Siap pegi Kg baru mkn chicken chop. lepak rumah ayah mertua sembang2. pastu settle kan hal anak2 kat umah FIL sbb dah nak standby bersalin anytime. Pukul 8.00 pm lepas solat maghrib baru gerak ke Hosp Ampang Puteri. Masa tu panty liner dah kerap tukar sbb darah dah semakin byk. 

9:00 pm: Masuk Labour room. Nurse check dah 5cm. Contraction 1/2jam sekali. Tp suam2 kuku sakit.
9.45 pm: Doc Fauziah sampai utk pecah ketuban. Masa tu dah 6cm. Contraction dah semakin kuat 15minit skali.
Gambar mak baru masuk labour room....nerves time nie hanya ALLAH shj tau...tgk mcm2 peralatan di sekliling.baju utk persalinan pun dah sedia...huhu. Perasaan mcm2 ada time nie...sedih ada sbb fikir sofea yana kat umah....happy pon ada sbb tak sabar nak jumpa rayyan buat pertama kali


10:30pm: Contraction dah semakin kuat. 15minit skali. Terasa baby menurun kebawah sambil tolak air ketuban keluar sikit2. Tapi belum sampai rasa nak terberak lagi. Nurse check dah 7cm.  Masa ni masih boleh borak2 ngan pak sarip sambil gelak. Dok layan sms. Siap bergayut ngan mak/ayah. Doc fauziah suggest utk ambik epidural. Tp mak tolak. Siap cakap kat doc saya nak rasa sakit bersalin hehehe

11.30pm: Dah buka 9cm Doc Fauziah dah standby dalam labour room....kaki dah standby di gantung diikat rapi....masa ni bergantung 100% pernafasan pada gas. Konon nak kurangkan sakit...tapi tak jugak sakit dia dah maksima......non stop rehat sakit gilerr...sakit berterusan....rasa nak terberak sgt.

12.00am: Dah 10cm kepala baby dah nampak. Tp nurse tak bg teran lagi tunggu doc fauziah ready...tp aku buat donno je sbb dah tak tahan nak meneran. Push 3 kali tak mau keluar. Tanya doc nape susah nak push ni doc?  Doc ckp dia taknak potong sbb dia tgk mak boleh push sbb dah halfway kepala kuar. Mak dah hampir hilang tenaga. 

12.03am: Dengan kederat yang terakhir mak kumpul tenaga dan tarik nafas yg dalam dgn skali lagi pushhh....baby selamat keluar.Tp pelik baby tak menangis...risau gak..rupanya baby keluar dlm karung. Doc Fauziah buka karung baru dgr tangisan baby. Doc Fauziah ckp CONGRATULATION BABY BOY!!!...terus letak kat atas dada mak...syukur!! terus mengalir air mata kegembiraan.


 Mak terus rasa nak tertido sbb kesan gas tu kut tp lawan sbb rasa nak tgk apa yg diaorg buat pada rayyan... Doc fauzah puji ckp well done! no stitches dear! Natural birth sbb doc fauziah tekejut gak lilitan kepala baby agak besar 35cm. Tp mak manage push tanpa potong. Mak pun tak sangka. Patut push banyak kali tak keluar2.
My Son fresh from the oven :)
Org yang paling happy kalau tak pak sarip la kan. Bila dapat tau dapat baby boy....boleh siap berjoget2 dalam labour room. Hilang segan depan doc dan nurse....hish hish hish.
3rd generation in the family
2 hari je duduk hospital terus balik rumah. Tak sabar nak jumpakan dgn kakak2 rayyan.

First request from sofea yana. Nak dukung adik. Happy sista :)
Kak Ngah is a big sista now.
Rayyan masa 7 hari. Hari ke-6 dah tanggal pusat. Muka pun dah nampak lain. Enjoying every moment with my newborn ^___^

15 comments:

youramirah said...

salam kenal,

congrats on your new baby born! saya nak gegirl plak pasnih. hehe.

iswatie "colours of life" said...

congrats azie..mcm best jer nak harung lagik saat2 besalin nih.x sabaq nak tunggu hana cukup 2 tahun nih...

Perjalanan Hidupku said...

tak sabar nye kak aziee... hppy u bersalin normal without stitches. do pray for me.

rayyan sangat la encemmm lah .. hihi

-mailal

Qaseh Myshop said...

salam perkenalan..

tarikh lahir baby akak sme nge tarikh lahir sy.. tp sy dpt baby girl... syukur alhamdulillah...

slmat bpantang ye kak:-)

Qaseh Myshop said...

salam perkenalan..

tarikh lahir baby akak sme nge tarikh lahir sy.. tp sy dpt baby girl... syukur alhamdulillah...

slmat bpantang ye kak:-)

Azie Rad said...

youramirah: salam perkenalan juga ye & thanks for the wishes. Insya Allah lepas ni dapat gegurl plak ye hehe :)

mailal: good luck dear...akak sentiasa doakan mailal selamat bersalin dan dipermudahkan semua...:)

Qaseh Myshop: lorr ye ke...tarikh lahir sama...tahniah ye dapat baby gurl...mari la kita sama2 berpantang ye..pasang bdn balik :)

Filla ~ Kasihs said...

Comeyyyyy sgt...ko mmg tak nak tau gender ke apa azie? Aku nanti nk camtu gak la, verangan hahahah

Azie Rad said...

filla: ikutkan aku taknak tau gender...tp masa 4 bulan doc ckp nampak mcm boy...aku malas nk mengharap. sbb masa yana dulu scan kata boy tp kuar gurl....huhu...tp apa pon niat asalnye mmg nak menambah gurl ke boy tak kisah...sbb dah lama tak preggy ko...6thn..hehe

AIN NAZRI said...

kak tahniah.. selamat berpantang... rayyan chumel.. semoga segalanya di permudahkan ye kak..

Azie Rad said...

Ameen..tq ain nazri :)

Wat: ko nk menambah ke? aku dh dpt boy mcm rasa nk rehat lama....x tau la bila dh besar rindu nk beranak kecik hehe :P

Azie Rad said...
This comment has been removed by the author.
mama aryan said...

salam..hai tahniah dpt baby boy,saya ni lak nak baby girl,harap2 ada rezeki nanti

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Seronoknye Azie dpt baby boy...
tahniah dari erin sekeluarga...
erin pun berharap jugak utk dpt boboy jugak... kalau ada rezeki utk pregnant...
doa2kan erin jugak ye Azie....
happy sesangat yg Azie dipermudahkan segala urusan...
mmg dari anak sorang lagi Azie senang bersalin kan...
bestnyaaaaaaaa... :)

Azie Rad said...

mama aryan: Thanx for the wish. hopping your wish come true, dpt bby gurl

erin: Boleh menambah tu...kut kita sama yg ke-3 dpt boy...hehe..azi dulu ikut calendar cina...tp mungkin kebetulan jer tu hehe. azie doakan utk erin yer..Insya Allah.

Anonymous said...

salam.... nak tanya brapa kos bersalin ngn dr. fauziah tu.. total cost...tq